Putinova ideja menja budućnost avijacije

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete fabrici motora u Ufi
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete fabrici motora u Ufi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se napravi civilna verzija supersoničnog aviona na osnovu Tu-160.
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete fabrici motora u Ufi - Sputnik Srbija
„Da vas poljubim“: Neobična reakcija ruskog predsednika

Putin je tu ideju izneo nakon što je prisustvovao demonstraciji leta novog supersoničnog strateškog aviona Tu-160 „Petar Dejnekin“.

„Treba napraviti civilnu verziju“, rekao je ruski lider.

„Zašto je prestala proizvodnja Tu-144 — karta bi trebalo da odgovara prosečnoj plati u zemlji. A sada je situacija drugačija. Sada su se pojavile velike kompanije koje bi mogle da iskoriste taj avion“, dodao je on.

Predsednik je istakao da se brže leti do Njujorka nego od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Tu-160 - Sputnik Srbija
Rusija vaskrsnula bombarder Tu-160M

Direktor Ujedinjene avio-korporacije Jurij Sljusar odgovorio je Putinu da korporacija već ima projekat sličnog supersoničnog civilnog aviona.

Unapređeni avion Tu-160 „Petar Dejnekin“ će igrati veliku ulogu u jačanju ruske nuklearne trijade u vazduhu, izjavio je ruski predsednik.

„Čestitam vam svima. Ovo je ozbiljan korak u razvoju visokotehnološke oblasti i jačanju odbrambene sposobnosti zemlje, jer je to jedan od elemenata naše nuklearne trijade u vazduhu. Ovo je veoma značajna stvar“, istakao je Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona.

Tu-106M je najveći avion sa promenljivom geometrijom krila i jedna od najmoćnijih borbenih letelica na svetu. Godine 2015. objavljena je odluka o nastavku proizvodnje strateškog aviona u fabrici aviona u Kazanju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala