Hrvatski profesor: Odstraniti onog ko kaže da su hrvatski i srpski isti

© // PixabayZagreb, Hrvatska
Zagreb, Hrvatska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši dekan splitskog Medicinskog fakulteta i veteran HDZ Matko Marušić izjavio je da onog ko kaže da je hrvatski jezik isti kao srpski treba odstraniti, prenosi hrvatski portal „Indeks“ .

„Kako navode, on je juče na splitskom PMF-u održao predavanje o tome čemu služi nauka.

„Indeks“ ističe da je Marušić tokom govora pokazao da je poprilično nezadovoljan situacijom u akademskoj zajednici u Hrvatskoj.

Službenik Katastra u Beranama Igor Radević - Sputnik Srbija
Dobio sam otkaz jer sam Srbin

„Stanje je strašno, više od pola profesora ne zaslužuju da budu profesori. A od tih pola treba da odu u zatvor. Svako bira svoj život, ali nemojte mi onda govoriti o principima. Na primer, da je hrvatski jezik isti kao srpski. Ko to kaže, taj je mrtav čovek, jer nema pojma. Štetan je i treba ga odstraniti tako da ga ne boli“, istakao je Marušić.

Zagrebački portal tu navodi da su okupljeni „smehom ispratili opasku o odstranjivanju“, ali i da nisu svi delili to oduševljenje.

„Ti ne možeš naći članak na engleskom jeziku koji stručno i pristojno bez štimanja govori koja je razlika između hrvatskog i srpskog jezika“, naveo je Marušić.

„Zato što ga nema“, začulo se iz publike, navodi „Indeks“ ističući da je nakon toga nastao „muk“.

„Sad ću ti oprostiti“, odgovorio je Marušić, dodajući da njegove revolucije nisu uspele i da se „na fin način ništa ne može“: „Predlažem vlaški pristup, a to je doći na vlast“.

Bivši dekan splitskog Medicinskog fakulteta potom je pojasnio na šta je mislio kada je pričao o „odstranjivanju“ onih koji misle drugačije.

„Indeks“ tu navodi da se u tom delu samo na početku činilo da je Marušić ublažio svoj stav, prenosi B 92.

„Nisam mislio zlo, nego sam mislio da nisu u pravu. Kad govorim o jeziku, moram vam izjaviti da jezik stvarno znam, znam šta sam rekao. Žao mi je ako je nešto neko pogrešno shvatio da bih ja, ne daj Bože… Međutim, onaj ko danas kaže u Hrvatskoj da su hrvatski i srpski jezik isti, on ne samo da je neznalica, on je i veleizdajnik“, zaključio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala