Tači: Prve informacije — uskoro istina o ubistvu Ivanovića?

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da prve informacije o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića daju nadu da bi uskoro mogla da se otkrije prava istina i oni koji su inicirali i izvršili ovaj atentat.

Dva dana nakon ubistva Tači je, u danas objavljenom intervjuu za Dojče vele, rekao da ne želi da ugrožava istragu, niti da prejudicira ko stoji iza tog ubistva, ko je podstrekač, a ko izvršilac.

Ipak, Tači navodi da je Ivanović imao i srpsko državljanstvo, a pozvao se i na Ivanovićeve izjave da je najveće probleme imao sa Srbima, i da mu oni prete.

Kuća u Kosovskoj Mitrovici ispred koje je ubijen Oliver Ivanović. - Sputnik Srbija
Oliver nije slučajno ubijen — merili su njegovu specifičnu težinu (video)

Tači smatra da je cilj Ivanovićevih ubica bio da „naškode Kosovu, međuetničkim odnosima između Albanaca i Srba na Kosovu ili da stvore još veći razdor između Srba na severu Kosovu“.

Nije isključio ni mogućnost da je cilj ubistva Ivanovića bilo prekidanje dijaloga u Briselu, pošto se, kako kaže, zna da će taj dijalog na kraju dovesti do priznanja kosovske nezavisnosti.

Kaže da želi da veruje da je ubistvo Ivanovića „pojedinačan, izolovan slučaj“, ali da, kako je rekao, ne može da kaže da se to dogodilo slučajno i da nije dobro isplanirano.

„Ipak, bezbednosno stanje na Kosovu je vrlo dobro. Već pet-šest godina nije bilo nikakvog ozbiljnijeg međuetničkog ili političkog incidenta. Jedinice Kfora se konstantno smanjuju, što je rezultat poboljšanja bezbednosne situacije. Institucije države preuzimaju dužnosti od Euleksa, tako da je Kosovo dobar primer mira i stabilnosti“, tvrdi Tači.

Izbegavajući direktan odgovor na pitanje koji je njegov stav u vezi sa ukidanjem Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika tzv. OVK, Tači je na insistiranje novinara i opasku da je upravo on pre dve godine insistirao na tome da se izvrše ustavne promene i usvoji Zakon o osnivanju tog suda, ponovio da je tada mislio, a i sada misli da je formiranje tog suda „istorijska nepravda za Kosovo“.

Aleksandar Vučić i vladika Teodosije u manastiru Banjska. - Sputnik Srbija
Iza kulisa Vučićeve posete Kosovu: Šta Srbe najviše boli

„Uvek sam govorio da je to bila, jeste i biće nepravda. Postoji tendencija da se žrtve kriminalizuju, a da se oni koji su na Kosovu izvršili genocid amnestiraju“, kaže Tači, koji tvrdi da je u vreme usvajanja zakona o Specijalnom sudu situacija bila „uzmi ili ostavi“.

Na direktno pitanje da li će Specijalni sud biti ukinut, Tači ponovo ne daje odgovor, već kaže da je vlast u Prištini podeljena, a da on, kako je rekao, neće da se izjašnjava o radu bilo koje parlamentarne grupe.

Tači nije dao odgovor ni na pitanje kakvo je njegovo lično mišljenje o tome da li bi zakon o Specijalnom sudu trebalo ukinuti ili ne.

A na pitanje da li ima informacije o tome da je i sam pod istragom to suda, Tači, između ostalog, kaže da je to je stvar koja ga najmanje tangira, jer, kako kaže, Kosovo ima pametnija posla nego da kompletnu energiju troši samo na Specijalni sud.

„Rekao sam već: za one koji su ratovali za slobodu zemlje, ovo je najmanja cenu koju bi morali da plate za evroatlantsku budućnost Kosova i kako bi se sačuvalo partnerstvo sa SAD, EU i NATO. To partnerstvo za Zapadom stvorili su upravo ti ljudi — ne oni koji nisu verovali u slobodu i nezavisnost Kosova, a sada se pozivaju na evroatlanstske vrednosti“, naveo je.

Tači je odbio da komntariše upozorenja američkog ambasadora u Prištini, koji je ovih dana zapretio oštrim sankcijama kosovskim liderima ukoliko Specijalni sud bude ukinut.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala