Kakva sad Jugoslavija? Četiri omaške direktora CIA, deo o nama najveća blamaža

© REUTERS / Leah MillisMajk Pompeo
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor CIA Majk Pompeo nedavno je u retkom javnom nastupu otkrio i neke stvari koje možda nije planirao.
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Šef CIA čita Putinove misli: Šta je otkrio?

Osvrćući se na proteklih godinu dana na čelu američke obaveštajne agencije, Pompeo je rekao da je misija CIA da „krade tajne“ u ime SAD i da to radi „agresivno i bez pardona“.

Nuklearke Severne Koreje

Pompeo je otkrio da je samo nekoliko nedelja nakon što je preuzeo funkciju stvorio centar za Severnu Koreju u CIA, koji pre toga nije postojao. Na čelo tog odeljenja dovedena je osoba koja je specijalno zbog tog zadatka vraćena iz penzije.

„Mi smo sada u mnogo boljoj poziciji nego što smo bili pre samo 12 meseci“, rekao je Pompeo.

Na pitanje da li CIA smatra da je Kim Džong Un racionalni akter, Pompeo je kratko odgovorio: „Da“.

Ipak, on je rekao da agencija ne veruje da Kima njegovi saradnici tačno informišu i da zbog toga SAD preduzimaju akcije koje bi lidera Severne Koreje trebalo da ubede da su namere Amerike ozbiljne.

CIA veruje i da Kim nuklearno oružje ne želi samo da bi ostao na vlasti, već i zbog ambicije da ujedini Koreju dok je predsednik.

Putinovi sovjetski snovi

„Sadašnja administracija dobro zna da moramo davati otpor Rusima, gde god da ih nađemo“, rekao je Pompeo.

On nije objasnio tu svoju tezu.

Osim toga, šef CIA je izjavio da je glavni cilj predsednika da uspostavi staru moć svoje države.

„Naš stav o namerama Vladimira Putina se nije promenio. On i dalje smatra da je raspad SSSR-a najveći neuspeh 20. veka. On namerava da vrati bivšem SSSR-u veličinu i slavu. Sa tim mislima se on budi svakog dana, dok je njegova druga misao reizbor“, naveo je Pompeo.

Nove pretnje i Jugoslavija?!

Pompeo je kao pretnje naveo i političke rizike u Latinskoj Americi. On je poručio da Amerika naporno radi na rešavanju problema u Venecueli, ali nije ulazio u detalje tih akcija.

On je kao izazov naveo i aktivnosti nedržavnih aktera poput „Vikiliksa“. Ipak, istorijski udžbenici i dalje pišu samo o pretnjama koje potiču od država „poput Jugoslavije“, rekao je Pompeo, koji kao da je zaboravio da te države nema još od 1992. godine.

Krtice iznutra

Pompeo nije priznao da je CIA nedavno imala veliki gubitak u Kini, ali je priznao da agencija sve više resursa ulaže u kontraobaveštajnu delatnost.

„Moramo da se potrudimo da tajne koje ukrademo ne budu ponovo ukradene“, rekao je on. Pompeo je napomenuo i da osoba koja je zadužena za kontraobaveštajni rad sada odgovara njemu direktno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala