Pentagon je prekršio jedno važno pravilo

© AP Photo / Jacquelyn MartinPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka agencija zadužena za nadzor delovanja SAD u Avganistanu (SIGAR) iznela je podatke da je Pentagon prekršio pravila finansiranjem onih koji krše ljudska prava.

Radi se o izveštaju SIGAR-a, koji je sastavljan i predstavljen Kongresu u junu, ali je oznaka tajnosti s njega skinuta tek juče.

Vid na zdanie Pentagona v Vašingtone - Sputnik Srbija
Njujork, San Francisko i Filadelfija tuže Pentagon

Između ostalog, u njemu se tvrdi da je Pentagon više puta prekršio američko pravilo „Lihi lous“, prema kojem je američkim službama zabranjeno da finansijski pomažu strane sigurnosne službe ili snage za koje postoje verodostojne sumnje da su kršile ljudska prava u svojoj zemlji.

SIGAR tvrdi da je čak 12 odreda avganistanskih sigurnosnih službi, osumnjičenih za umešanost u povrede ljudskih prava u 2013, nastavilo da prima finansijska sredstva iz SAD na temelju „derogacijske odredbe“, koja je 2014. godine primenjena i na osam drugih avganistanskih odreda.

SIGAR ističe i da su Ministarstvo obrane i Stejt department SAD „dobili potvrdu da su i odredi avganistanskih sigurnosnih snaga nesumnjivo kršili ljudska prava“, a Pentagon je nastavio da ih finansira, iako je za sve to znao, preneo je portal „Dnevnik“.

 

Izvor: B 92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala