Kremlj: Proveriti informacije o zabrani ruske zastave na Olimpijskim igrama

© AP Photo / Lee Jin-manOlimpijski krugovi na plaži u Gangneungu u Južnoj Koreji
Olimpijski krugovi na plaži u Gangneungu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj je pozvao da se izbegava reč bojkot u vezi sa učešćem ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Pjongčangu i saopštio da bi Rusija trebalo da nastavi dijalog sa MOK-om i brani svoja prava, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Zastava sa grbom Rusije na utakmici Svetskog prvenstva u hokeju između reprezentacija Rusije i Letonije - Sputnik Srbija
MOK zabranio zastavu Rusije na tribinama OI

„Važno je da se sada izbegavaju reči kao što je bojkot. Postoje dva faktora koja treba uzeti u obzir. Prvi je da se mnoga pitanja o kojima se govori preuveličavaju, ali nije jasno na koga se pozivaju, a nejasno je i da li su ove informacije zvanične ili ne. Pojavljuju se neki novi elementi. Na primer, zabrana upotrebe zastava na tribinama za navijače. Kao što znate, odluka koju je MOK objavio ništa ne govori o tome“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li Kremlj razmatra bojkot Olimpijskih igara.

On je dodao da Rusija i MOK nastavljaju kontakte.

„U svakom slučaju, sa MOK-om mora da se nastavi dijalog. Situacija nije jednostavna, već komplikovana, ali to ne znači da treba prekinuti dijalog. Sa MOK-om moramo da razgovaramo i moramo da branimo svoja prava, koliko god je to moguće“, istakao je Peskov.

Komentarišući koliko je tačna informacija o zabrani nošenja ruske zastave na tribinama stadiona tokom Olimpijskih igara, Peskov je rekao da Rusija to treba da razjasni.

„Najvažnije je sada da se na ekspertskom nivou razjasni koliko su pouzdane te informacije, zašto su se pojavile i od koga. I shodno tome, koliko su tačne. Glavna stvar jeste da imamo trezveni pristup, pre svega u interesu naših sportista, koji su odlučili da učestvuju na ovim Olimpijskim igrama. I ova odluka je prihvaćena sa razumevanjem i podržana je“, dodao je Peskov.

On je napomenuo da u odluci MOK-a o učešću Rusije na Olimpijskim igrama 2018. godine nije bilo reči o nošenju ruskih zastava na tribinama.

Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani - Sputnik Srbija
MOK nije objavio tačan razlog suspenzije vodećih ruskih sportista sa OI

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabranio je nošenje na tribinama zastava zemalja koje ne učestvuju na Olimpijskim igrama, tako da će u Pjongčangu zastava Rusije takođe biti zabranjena, jer ruski sportisti na Igrama 2018. imaju status „olimpijskih sportista iz Rusije“ i nastupaju pod olimpijskom zastavom.

Na sajtu Organizacionog odbora OI navodi se da su zabranjene zastave zemalja koje ne učestvuju na Olimpijskim igrama.

MOK je u decembru doneo odluku da „čisti“ ruski sportisti mogu da idu na Olimpijske igre u Pjongčangu, ali samo pod olimpijskom zastavom i u statusu „olimpijskih sportista iz Rusije“. Kasnije je Olimpijska skupština podržala nameru ruskih sportista da nastupaju na Olimpijskim igrama 2018. godine pod olimpijskom zastavom.

Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu biće održane od 9. do 25. februara.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala