Najluksuznije selo Roma na svetu nalazi se u Srbiji (video)

Pratite nas
Selo Gomilica godinama privlači pažnju nekih svetskih medija, jer je reč o jednom od najbogatijih gastarbajterskih mesta u Srbiji.

A kako je reč o selu većinski naseljenom Romima, odnosno njihovim gastarbajterima, to mesto je u najnovijoj reportaži AP predstavio praktično kao najbogatije naselje Roma na svetu.

U selu Gomilici zapravo je činjenično netačno nazvati tamošnje građevine „kućama“.

Reč je o višespratnicama takvog gabarita i oblika da bi se na nešto drugačijim lokacijama u njima mogle zamisliti svetske pop ili filmske zvezde. Doduše, s tom razlikom što je eksterijer tih super-vila iskićen zlatnim lavovima, kipovima konja u skoku, ptica, pasa…

Petar Đorđević (71) za AP je ispričao da je od 50 godina svog radnog veka 40 godina odradio kao vozač kamiona, radeći kao gastarbajter u Austriji. Iz tog inače siromašnog kraja ljudi su se šezdesetih godina prošlog veka masovno odseljavali kako bi radili na Zapadu.

Logor Aušvic - Sputnik Srbija
Romi traže odštetu za Holokaust

Đorđević otada živi u Beču, njegova porodica u međuvremenu je postala trogeneracijska dinastija i njih 40 sada svakog leta dolaze na koju nedelju kako bi uživali u onome što im je izgradio njihov pater familias.

„Svašta sam u životu pretrpeo, sve što sam imao uložio sam u ovo ovde“, kazao je Đorđević.

On je bio među prvima koji je iskoristio Titov dogovor sa Zapadom kojim se izborio da građani tadašnje SFR Jugoslavije imaju pravo da rade na Zapadu. Kako je otišao jedan, tako je išao i drugi, uskoro su otišli više-manje svi. I svi u Beč u Austriju. 

I kako su štedeli, sve što su imali ulagali su u nekakvu kuću u svom rodnom kraju. Šumadijski gastarbajteri iz Gomilice počeli su da se takmiče ko će izgraditi veću, spektakularniju, ako se oni pitaju i lepšu kuću.

Pri gradnji se nije štedelo. Svuda su bazeni, ograde su visoke, niklovane ili od kovanog gvožđa, a čija zgradurina nema nekoliko desetina soba kao da ništa nije učinio.

Na nekim zemljištima nalaze se i dve ili tri kuće. Sve kako bi imali u čemu da uživaju dva ili tri puta godišnje koliko navraćaju u Gomilicu iz „pečalbe“ na dve ili tri nedelje.

 

Izvor: Prva

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala