Ne zna EU kako je to imati „agresivnog suseda“

© AP Photo / Thanassis StavrakisAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da njegovi evropski partneri ne mogu uvek da procene koliki su i kakvi izazovi življenja sa „agresivnim susedom“ kao što je Turska.

Cipras je to izjavio tokom debate o stabilizovanju situacije na Mediteranu i rešavanju migrantske krize, prenosi Rojters, uz ocenu da komentar grčkog premijera odražava napetost u odnosima između Grčke i Turske, koje su partneri u okviru NATO-a.

Cipras, koji je na vlast došao početkom 2015, rekao je da je na čelo grčke vlade stupio u veoma teškom periodu za zemlju koja ne samo što je morala da se hvata u koštac s najgorom dužničkom i izbegličkom krizom, već i sa, kako je naveo, „agresivnim susedom, ponekad nepredvidivim sa svojom agresivnim vojnom aktivnošću na Egejskom moru“.

Ministr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu - Sputnik Srbija
Čavušoglu: Ne želimo da Grčka bude utočište za „guleniste“

Grčka i Turska imaju dugu istoriju razilaženja, koja su nadživela Hladni rat, od nadmetanja za vazdušni prostor iznad Egejskog mora, do manjinskih prava i etnički podeljenog Kipra, podseća britanska agencija.

Dve zemlje sada sarađuju u okviru sporazuma koji su Ankara i EU postigle u martu 2016, u cilju usporavanja migrantskih tokova, a koji je Cipras danas opisao kao „težak, ali neophodan sporazum“.

„Istovremeno, moramo doneti odluku o tome šta ćemo raditi sa ovim agresivnim ponašanjem Turske“, rekao je grčki premijer u odgovoru na primedbu da bi Turska mogla da se u bilo kom trenutku predomisli kad je reč o sporazumu o migraciji.

Cipras je istakao da je „nekima veoma lako da takođe budu agresivni ako žive u Luksemburgu ili Holandiji, jer su im susedi Belgija i Luksemburg, a ne Turska“.

„Ali nama to nije tako lako“, zaključio je predsednik grčke vlade.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala