Makedonija: Zašto albanski ne treba da bude službeni — Ivanov objasnio na 14 strana

© AP Photo / Boris GrdanoskiSobranje
Sobranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik, sednica Sobranja na kojoj će se ponovo raspravljati o tom aktu zakazana je za 29. januar.

U obrazloženju dostavljenom Sobranju na 14 stranica, Ivanov kaže da je usvajanje ovog zakona zloupotrebilo evropsku zastavu i da je usvojen prostom većinom, prenosi portal „Telegraf“.

Ljudi sa zastavama Albanije u Skoplju. - Sputnik Srbija
Sad je sve moguće: „Tiranska platforma“ — vrhovna vlast Makedonije

Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše.

I najuticajnija opoziciona stranka VMRO-DPMNE protivi se usvajanju Zakona o jeziku i smatra da SDSM premijera Zorana Zaeva vodi antidržavnu politiku na štetu nacionalnih interesa zemlje, piše portal Žurnal.

Navode da je izglasavanje Zakona o upotrebi jezika, za koji je glasala tesna većina na čelu SDSM, stvorilo podele i sukobe među građanima.

„Ratifikacijom Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, Zaev se obavezao da izbriše i izmeni makedonsku istoriju. Isto se čini i sa pregovorima o novom imenu zemlje, dok Ministarstvo spoljnih poslova ne reaguje kada se spaljuje makedonska zastava“, navodi se u saopštenju ove stranke.

Iz ove stranke takođe kažu da SDSM guši svako drugačije mišljenje, koji se ne plaši da izrazi patriotska osećanja, snažno se suprotstavljajući antivladinim politikama koje je implementirao Zaev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala