Zamoliću Vučića da ne odvaja pitanje rasprave o Kosovu od pitanja statusa Srpske

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ambasadori SAD u Sarajevu obećali su Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku, njenu policiju i nametnuti samo jednog predsednika, što Srpska nikada neće dozvoliti, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je istakao i da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pitanje rasprave o Kosovu ne odvaja od pitanja statusa Srpske.

„Nisam sa njim (Vučićem) o tome razgovarao, ali ću ga zamoliti da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova“, rekao je Dodik, gostujući u „Ćirilici“ na televiziji Hepi.

Američka vojska - Sputnik Srbija
Šta se krije iza projekta „Dejton 2“: Neko sanja novi rat na Balkanu

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH, predsednik Srpske je podsetio da Srbima katastarski pripada veći deo teritorije BiH, tako da je projekat unitarne BiH nemoguć i po tom osnovu bez obzira na nastojanja pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da ostvare svoj plan nestanka Republike Srpske napravljen i pre nego što je potpisan Dejtonski sporazum.

Dodik je naglasio da Republiku Srpsku brani Dejtonski sporazum i Ustav i prema Članu tri istakao je, BiH je „sastavljena“ od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pojasnio je da BiH ne „čine“ dva entiteta, već da je ona „sastavljena od dva entiteta“, što je suštinska razlika i argument postojanja Republike Srpske. 

Istakao je da zbog toga neće biti „Dejtona 2“ i da će, ukoliko to neko nametne, u tom slučaju Srpska insistirati na samostalnosti, a Hrvati na stvaranju trećeg entiteta. 

Komentarišući najavu dolaska Brajana Hojta Jija na mesto američkog ambasadora u BiH, Dodik je ocenio da ne očekuje promenu američke politike i da smatra da će i on nastaviti da govori o „unitarnoj Bosni“, a sve one koji se tome protive, bez obzira na argumente, proglašavaće za nepodobne.

Bilbord sa likom Milorada Dodika - Sputnik Srbija
Dodik spremio prvi potez ako bude u Predsedništvu BiH – Sarajevu i Zapadu se neće svideti

„U BiH imate one koji, čim se pojave neki stranac, smatraju da je to gotovo. Strancima treba Srbin koji ćuti a ja smatram da je najveći interes Republike Srpske suprostaviti se unitarizaciji BiH“, rekao je predsednik Srpske.

Naglasio je i da međunarodni faktor, s jedne strane, nameće princip da BiH prema Evropskoj uniji govori jednim glasom a kroz praksu u prethodnim godinama je, kroz nametanje zakona, činio visoki predstavnik ne poštujući mogućnost unutrašnjeg konsenzusa u BiH .

Govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o potrebi donošenja „Deklaracije o opstanku srpskog naroda“, Dodik je rekao da za razliku od Islamske deklaracije, koja je usvojena kao programska platforma SDA, Sarajevo kroz „Deklaraciju o očuvanju srpskog naroda“ želi da osudi civilizacijske domete jednog naroda, njegov jezik, kulturu, veru…

„Srbi imaju krsnu slavu a drugi to nemaju. I po tome smo mi jedinstveni“, rekao je Dodik.

Odgovarajući o opasnostima od terorizma, podsetio je da u BiH, što su potvrdile i obaveštajne službe, deluje 3.000 lica koja su spremna na indvidualni terorizam. Kako je rekao, reč je i o licima koja su tokom rata u BiH došla uz američku pomoć i počinili stravične zločine nad srpskim narodom.

Govoreći o razlozima zbog kojih Republika Srpska nema specijalne paralelne veze i sa Crnom Gorom kao što ima sa Srbijom, Dodik je potvrdio da je to nudio Đukanoviću, ali je on to odbio rečima da bi to uradio da se radi o Republici Crnogorskoj a ne Srpskoj.

Znam ko stoji iza zahteva za moje privođenje

Predsednik Dodik je izjavio da duže od godinu dana ima informacije o tome da postoji zahtev za njegovo privođenje i da je on upućen Srbiji, kao i da zna ko stoji iz takvog zahteva.

Dodik je upitao i zašto je njegovo procesuiranje traženo od Srbije kada on stoji na raspolaganju domaćim bezbednosnim strukturama.

Nekoliko lažnih priča je fabrikovano, a njihovi kreatori su Srbi koji vrše vlast na BH nivou, naglašava Dodik.

Sve ankete pokazuju da kandidati SNSD-a dobijaju izbore u oktobru, a Savezu za promene ne preostaje ništa drugo nego da proizvodi neistinite priče.

Dodik je naveo i da je jedan od ministara iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama urgirao da niko iz austrijske vlade ne dođe na obeležavanje Dana Republike 9. januara, što dovoljno govori o njihovim namerama, naglasio je Dodik.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Nisam protiv SAD i EU, ali jesam protiv držanja lekcija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji iz Sarajeva pre godinu dana upućen zvaničan zahtev za hapšenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Tražili su od nas da privedemo Dodika zbog, kako su rekli, nekakve vile. Imali smo zvanične zahteve iz Sarajeva još pre godinu dana da privedemo predsednika Srpske. Pitao sam ih da li hoće da prave granicu onako kako su je neki drugi ranije pravili, da ne puštamo naš narod u Srbiju, da ne damo našim ljudima koji hoće da idu u Srpsku ili BiH“, izjavio je Vučić sinoć u emisiji „Ćirilica“.

Vučić je istakao da Srbija nikada neće ići protiv Republike Srpske, niti Srpska protiv Srbije, dodajući da je Srpska tekovina kojom svi treba da se ponose.

Pokušaji destabilizacije Srpske su stalni i biće ih i ubuduće, ali uveren sam da to nikome neće uspeti, zaključio je predsednik Srbije.

 

RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala