EU: Nastaviti dijalog dok traje istraga ubistva Olivera Ivanovića

© Fotolia / ArtjazzZastava Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu
Zastava Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU radi na nastavku tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Radimo da do novog sastanka dođe što je brže moguće, jer je to u interesu obeju strana, kažu u Briselu.

EU je još od prošle nedelje u stalnim kontaktima sa Beogradom i Prištinom kako bi se što pre nastavilo sa sastancima tehničkih timova koji su prekinuti 16. janura zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

„Što se tiče EU, i jedna i druga strana su i dalje u obavezi koju su same preuzele, da učestvuju u dijalogu“, navode evropski diplomatski izvori.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Dijalog tek posle informacija o ubistvu Olivera Ivanovića

Na konstataciju Tanjuga da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio da se „dijalog nastavlja ako se dođe do informacija ili rasvetli slučaj ubistva Olivera Ivanovića“, u diplomatskim izvorima u Briselu navode da je stav EU jasan i da se nije menjao.

„EU pozdravlja direktnu komunikaciju koju su telefonom vodili predsednici Vučić i Tači i njihov dogovor da se dijalog nastavi i dalje normalizuju njihovi odnosi. Nastavak dijaloga je po svim pitanjima od zajedničkog interesa — to je jedini put kojim se može osigurati trajna stabilnost na Kosovu, u Srbiji i čitavoj Evropi“, izjavila je prošle nedelje portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič za Tanjug.

U Briselu naglašavaju da je poznato da će 2018. godina biti važna za evrointegracioni proces celog regiona Zapadnog Balkana.

„Poznat je ’raspored‘ za ovu godinu i nema vremena za gubljenje“, kažu u izvorima bliskim evropskoj komisiji.

U Briselu dodaju da se dijalog upravo zato mora nastaviti što je pre moguće, dok se radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića, gde su, kako navode u EU, uključeni istražni timovi obeju strana, uz podršku i nadgledanje evropske misije Euleks na Kosovu.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala