Nova ofanziva na Afrin, Turci krenuli i sa istoka

© REUTERS / Osman OrsalBorac Slobodne sirijske armije u gradu Azaz u Siriji
Borac Slobodne sirijske armije u gradu Azaz u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turske snage pokrenule su ofanzivu na Afrin iz novog pravca — iz grada Azaza u severozapadnoj Siriji, javila je agencija „Anadolija“, pozivajući se na vojni izvor.
Turski vojni konvoj dolazi u selo u provinciji Kilis na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Turska ofanziva na Kurde: Počela kopnena operacija u Siriji

Azaz, koji se nalazi istočno od Afrina, prešao je pod kontrolu umerene sirijske opozicije i turskih snaga nakon operacije „Štit Eufrata“ 2016. godine.

Afrin drže formacije Sirijskih demokratskih snaga koje se sastoje od kurdsko-arapskih odreda. Jutros je komanda Sirijskih demokratskih snaga objavila o napadu na Azaz. Prema tvrdnjama Kurda, njihovi borci su likvidirali šest „proturskih boraca“, a trojicu su zarobili. Turska vojska pokušala je da osujeti Kurde pucajući iz artiljerije na njihove položaje u selima Dikmedaš i Kestel.

Generalštab Turske objavio je u subotu početak operacije „Maslinova grančica“ protiv kurdskih snaga u sirijskoj oblasti Afrinu. Generalštab je naveo da su u operaciju uključena 72 aviona, koji su pogodili 108 od 113 planiranih ciljeva. Kasnije je premijer Turske Binali Jildirim izjavio da bi kopnena operacija u Afrinu mogla da počne u nedelju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala