Dačić: Dijalog tek posle informacija o ubistvu Olivera Ivanovića

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da je Beograd opredeljen za dijalog sa Prištinom, ali da će razgovore nastaviti kada dobije konkretne informacije o ubistvu Olivera Ivanovića.

On je na ručku sa ambasadorima država-članica EU, čiji domaćin je bio šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, naglasio da Beograd od prištinskih vlasti i međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu i Metohiji očekuje da što pre pronađu i procesiraju odgovorne.

Ubistvo Ivanovića predstavlja pretnju za stabilnost regiona i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, istakao je Dačić.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Bezobrazluk ili strategija: Ko lansira novu morbidnu verziju ubistva Olivera

On je istovrememno podvukao da punopravno članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije.

U tom smislu, najavljena Strategija o proširenju bi trebalo da pruži konkretizaciju pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izrazio je uverenje da će objavljivanje 2025. godine kao godine potencijalnog sledećeg proširenja imati izuzetno pozitivan efekat na podršku građana ulasku u EU i istovremeno pokazati da evropske države smatraju Srbiju budućim ravnopravnim delom Unije.

Posebno je pozdravio odluku bugarskog predsedavanja Savetu EU da organizuje Samit EU—ZB u maju 2018. godine, što jasno ukazuje da je Balkan ponovo u fokusu.

Takođe, izrazio je nadu da će naredni izveštaj Evropske komisije o proširenju konstatovati napredak koji je postignut i odati priznanje naporima i radu Srbije na sveobuhvatnim reformama.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala