EU ne može bez ruskog gasa

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaCev gasovoda na naftnom polju u Harampuru
Cev gasovoda na naftnom polju u Harampuru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija ne može da dostigne sopstveni strateški cilj za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, rekao je za televiziju „Rusija 24“ stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
Radnik na nalazištu gasa u Jamalo-Neneckom okrugu u Rusiji - Sputnik Srbija
Rusija isporučuje gas u SAD?

„Strateški cilj koji je deklarisala EU — smanjenje energetske zavisnosti od isporuka ruskog gasa — zasad se ne vidi na horizontu, već se malo i udaljava, jer obim isporuka ruskog gasa u EU raste. On je u 2016. godini porastao za 12 odsto, a u 2017. godini za još 8 odsto“, rekao je Čižov, naglasivši da će u perspektivi biti teško konkurisati gasovodima iz Rusije.

Prema rečima Čižova, najjeftiniji gas u Evropi, bez uzimanja u obzir cene za potrošače, jeste ruski gas koji se transportuje „Severnim tokom“, naveo je diplomata, dodavši da je gas koji se transportuje preko Ukrajine skuplji zbog rastojanja i cene tranzita.

On je dodao i da izlazak američkih kompanija na evropsko tržište zasad ne predstavlja pretnju za isporuke ruskog gasa.

„Pojavio se američki gas, ali su to pojedinačne isporuke i ne može se govoriti o realnoj konkurenciji. Čak i ako bi te isporuke bile masovne, cena američkog gasa, govorimo o tečnom prirodnom gasu, mnogo je veća od ruskog gasa iz gasovoda“, naveo je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala