SAD planirale da uključe Rusiju u „Ratove zvezda“

© Sputnik / V. Čistяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i SAD, Boris Jeljcin i Džordž Buš ispred Bele kuće u Vašingtonu
Predsednici Rusije i SAD, Boris Jeljcin i Džordž Buš ispred Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države razmatrale su plan da zajedno sa Rusijom izgrade sistem za rano upozoravanje o raketnim napadima, navodi se u nedavno deklasifikovanim dokumentima iz kasne sovjetske ere, piše „Telegraf“.
Napravljena najveća fotografija Mlečnog puta - Sputnik Srbija
Oružana bitka za kosmos: Amerika kreće u svemirski rat

Dokumenti navode da je tadašnji američki predsednik Džordž V. Buš Stariji bio toliko impresioniran padom komunističkog režima u Rusiji da je na nju počeo da gleda kao na pouzdanog saveznika.

Projekat „Ratovi zvezda“, koji je zamišljen 1983. godine, tokom administracije Ronalda Regana, kao neka vrsta svemirskog štita od mogućeg nuklearnog napada, početkom devedesetih godina prošlog veka postao je efikasno sredstvo za praćenje lansiranja raketa. Vašington je dobijenu tehnologiju počeo sve više da shvata kao sredstvo zaštite od režima Sadama Huseina u Iraku i Muamera el Gadafija u Libiji.

Prema materijalima sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti, Buš je posle 1991. godine izneo plan za globalni sistem upozoravanja o raketnom napadu koji ujedinjuje svemirske i kopnene aparate. Pri tome se pretpostavljalo da će NATO i Rusija delovati zajedno. Bilo je planirano da se o tim stvarima razgovara sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom.

Međutim, nije bilo suđeno da ti planovi budu ostvareni. Nakon raspada SSSR-a projekat globalnog sistema za rano upozorenje o raketnim napadima smatran je prevaziđenim i nepotrebno skupim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala