00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Čudotvorno dejstvo plavog joda

© Wikipedia / de:user:TomihahndorfBlistavi tamno plavi nemetal - jod
Blistavi tamno plavi nemetal - jod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jod je neophodan za normalno funkcionisanje štitaste žlezde i značajno podiže otpornost organizma. Pomešan sa gustinom od krompira, jod čini čudo za mikrofloru organa za varenje. S druge strane, u kombinaciji sa jodom, skrob postaje veoma lekovit za sluzokožu želuca, pa tako može biti pomoćno sredstvo pri lečenju čira na želucu.

Bez joda ne mogu da se stvaraju hormoni štitaste žlezde ili tireoide. Ovi hormoni uključeni su u mnogobrojne važne procese u metabolizmu i regulaciji krvotoka. Rad štitaste žlezde utiče i na plodnost muškaraca i žena, normalan razvoj dece u majčinoj utrobi i duševno stanje. Istraživanja su pokazala da jod povećava sposobnost organizma da uništava mikroorganizme koji izazivaju bolesti. Takođe, kod bolesnika sa arteriosklerozom koji uzimaju jod poboljšava se krvna slika — viši je sadržaj hemoglobina i broj eritrocita, smanjuju se holesterol i lipoproteini.

Riblja čorba - Sputnik Srbija
Ojačajte imunitet u 17 lakih koraka

Nažalost, u najvećem broju slučajeva, joda danas nema dovoljno u tlu. Veliki deo stanovništva zato pati od posledica nedostatka joda. Uz to ide i okolnost da veliki deo ljudi slabo jede morsku ribu, koja je bogata jodom. Dugotrajan nedostatak joda izaziva zdravstvene probleme, jer štitasta žlezda reaguje prekomernim ili nedovoljnim stvaranjem svojih hormona.

Ali, kako nadoknaditi jod? Nažalost, joda u sasvim neznatnim količinama ima u namirnicama koje jedemo svakoga dana i naša štitasta žlezda iz tih namirnica ne može da izvuče dovoljno joda za normalne dnevne potrebe. Da bismo uneli količinu joda potrebnu odrasloj osobi na dnevnoj bazi (oko 200µg), morali bismo, na primer, da pojedemo čak 5 kilograma krompira!

Kako je ruski lekar otkrio čudotvorni plavi jod

Lekar Vladimir Mohnač je tridesetih godina prošlog veka došao do izuzetnog otkrića. Iako se manje-više u narodu znalo da se kada se krompirov skrob ili gustin pomeša sa jodom dobije plava supstanca, do tada nije bio dokumentovan i naučno objašnjen značaj ove smeše.

Naime, Mohnač je lečio zatvorenike u trenutku kada je izbila dizenterija, i on je ovom čudotvornom smesom uspeo da ih izleči. Hrabri lekar je namenski prvo sebe zarazio ovom bolešću i lek isprobao na sebi, a tek potom ga davao pacijentima. Osim što je izlečio dizenteriju, Mohnač je shvatio i da je ova smeša dobar izvor ovog veoma potrebnog mikroelementa.

Poenta je da se alkoholni rastvor joda, koji se može kupiti u apotekama, ne može koristiti za unutrašnju upotrebu, a preparati na bazi joda su obično veoma skupi. Plavi jod je zato rešenje za sve one koji pate od manjka joda u organizmu, jer se u domaćim uslovima može napraviti odličan preparat, vrlo jednostavno i jeftino.

Biljke, medicina - Sputnik Srbija
Tajne ruske medicine: Kako protiv mutiranog virusa gripa

Ono što ovu smesu čini tako čudotvornom je to što mešavina skroba od krompira i alkoholnog rastvora joda neutrališe dejstvo alkohola, ali i nekih drugih toksičnih materija joda kada je u obliku rastvora. Pomešan sa gustinom od krompira, jod čini čuda za mikrofloru organa za varenje i čitavog probavnog trakta. Sa druge strane, u kombinaciji sa jodom, skrob postaje veoma lekovit za sluzokožu želuca, pa tako može biti pomoćno sredstvo pri lečenju čira.

Plavi jod priprema se na sledeći način: u 50 g tople prokuvane vode doda se jedna kašičica 5% alkoholnog rastvora joda (običnog, iz apoteke). Sve se promeša i doda se jedna puna kašičica krompirovog skroba, onda se sve stavi na tihu vatru i, uz povremeno mešanje, dodaje se 200 g prokuvane vode — i pusti da provri. Ostavi se na vatri još 2-3 minuta, sve dok se ne stvori plavi sirup. Dobijeni lek treba ostaviti da se slegne i ohladi, pa preliti u staklenu posudu. Čuvati u frižideru, ali ne duže od 20 dana. Čim smesa počne da menja boju, mora se baciti.

Uzima se jednom dnevno svakog drugog dana, 6 kašičica posle jela. Za bolesnike koji pate od kardiovaskularnih oboljenja preporuka je da uzimaju po 2 kašičice, tokom dve nedelje jedanput dnevno svakog drugog dana, jer plavi jod ojačava zidove krvnih sudova.

Ova smesa ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo i može se koristiti za dezinfekciju rana i pripremu kože pred operativni zahvat. Osim toga, plavi jod ima sedativno dejstvo, povećava imunitet i smanjuje nivo holesterola u krvi. Takođe, plavi jod se pokazao i kao dobro sredstvo za iskašljavanje. Već je pomenuto i blagotvorno dejstvo plavog joda na organe za varenje, jer smanjuje preteranu kiselost želuca i time smanjuje tegobe kod čira, a postepeno dovodi do normalizacije stomačne flore.

Plavi jod, iako se pravi u kućnim uslovima, ipak predstavlja hemijski preparat i zato se mora imati u vidu da ga ne bi trebalo primenjivati zajedno sa lekovima za regulaciju nivoa hormona štitaste žlezde, kao ni posle hirurškog uklanjanja tireoide. Plavi jod ne bi trebalo koristiti beskonačno dugo, već sa pauzama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala