Kako je Oliver spasao Mitrovicu

© AFP 2023 / Armend NIMANIOliver Ivanović 5. maja 2017.
Oliver Ivanović 5. maja 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinar Živojin Rakočević je podsetio kako je Oliver Ivanović spasao severni deo Kosovske Mitrovice od napada Albanaca u junu 1999. godine.

On je u tekstu za „Politiku“ naveo da je ubijeni lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda „nadmudrio francuskog generala Kfora“.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Ovako je govorio Oliver: Zašto on i zašto tada

„Mi ne možemo da zaustavimo Albance, preći će u severni deo grada. Situacija je beznadežna, trebalo bi da razmislite o svom položaju i posledicama ako ostanete“, rekao je francuski general Ivanoviću.

Rakočević dalje navodi kako je „odlučni i samouvereni Ivanović ubedio generala“.

„U redu, mi se nećemo povući, iza nas u ovim brdima imamo toliko oružja i pružićemo toliki otpor da će svi stradati. I vi, i mi i Albanci. Ništa neće ostati od naših minobacača“, rekao je Ivanović.

Kako navodi Rakočević, tada u Kosovskoj Mitrovici nije bilo više od 150 ljudi spremnih na neku vrstu otpora, a minobacači su zajedno sa Vojskom Jugoslavije povučeni u centralnu Srbiju.

„Za pola sata francuski tenkovi su izašli na gradski most i zauzeli ključne pozicije na reci Ibar, koja je od tog trenutka podelila grad i sačuvala Srbe u njemu, svedočio je prevodilac, u pratnji francuskog oficira. Oliver Ivanović je nadmudrio francuskog generala, počelo je spasavanje Kosovske Mitrovice“, napisao je Rakočević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala