Amerika poziva Tursku da pokaže „skrupuloznost“ u Siriji

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pozivaju Tursku da vojnu operaciju na severu Sirije ograniči po veličini i dužini trajanja i insistiraju na tome da Ankara bude oprezna kako bi se izbegle žrtve među civilima, saopštila je danas portparolka Stejt departmenta Heder Navert.
Turska avijacija gađa Kurde u Afrinu - Sputnik Srbija
Iran: Turska hitno da prekine vojne operacije u Siriji

„Kako je juče naveo državni sekretar Reks Tilerson u telefonskom razgovoru sa turskim (Mevlutom Čavušogluom) i ruskim (Sergejem Lavrovom) kolegom, SAD su veoma zabrinute zbog situacije na severozapadu Sirije, posebno zbog položaja civila koji se suočavaju sa eskalacijom sukoba“, rekla je Navertova.

„Pozivamo Tursku da pokaže uzdržanost i postara se da vojnu operaciju ograniči po veličini i dužini trajanja, kao i da je izvodi skrupulozno, kako bi se izbegle žrtve među civilima“, dodala je ona.

SAD priznaju pravo Turske na zaštitu bezbednosti, ali samo u okviru zakona i poštovanja mera kako bi se izbegle žrtve među civilnim stanovništvom, dodala je portparolka Stejt departmenta.

U subotu je Generalštab Turske objavio početak operacije „Maslinova grančica“ protiv kurdskih formacija u sirijskoj oblasti Afrin. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala