Bezobrazluk ili strategija: Ko lansira novu morbidnu verziju ubistva Olivera

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICOliver Ivanović
Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koliko je Zapadu ali i onima koji su u njihovoj službi sa ovih prostora stalo da na svaki način oblate Rusiju, vidi se iz morbidnih pokušaja da okrive tu državu čak i za ubistvo Olivera Ivanovića.

Opšta hajka protiv Rusije koja traje već duže od godinu dana u Americi, prenosi se i na Balkan. Poslednja u nizu potekla je od prištinskog advokata Azema Vlasija, koji je optužio ne samo Srbiju već i Rusiju za ubistvo srpskog političkog lidera Olivera Ivanovića.

Azem Vlasi - Sputnik Srbija
Azem Vlasi optužuje Ruse za ubistvo Olivera Ivanovića

Iako Vlasi nije objasnio na osnovu kojih dokaza je rekao to što je rekao, lavina je pokrenuta, a ubistvo Ivanovića morbidno je počelo da se upotrebljava kao oružje protiv Rusije. Nije iznenađenje da to pokušavaju Albanci, ali jeste da se ovakav stav može čuti i u nekim krugovima u Beogradu.

Pitanje je ko i zašto želi da poveže Rusiju sa ubistvom Ivanovića? Kakva se to zakulisna igra protura, bez dokaza, činjenica, argumenata?

Miroslav Lazanski, politički komentator, za Sputnjik primećuje da je veoma interesantno da su svi oni koji potenciraju navodnu umešanost Rusije u ovaj događaj, vrlo često bili gosti Amerike, po različitim osnovama.

„Da li su to bila neka predavanja, seminari ili kursevi i tako dalje, nije ni važno. I to se može faktografski istražiti i postoje faktografski dokazi za to. Tako da mene to od njih ne iznenađuje. Ali takve tvrdnje su ne samo bezobrazne, već su umobolne fantazmagorije. To je neverovatna drskost i bezobrazluk, ali, nažalost, na našoj javnoj sceni sve je moguće. Kakve veze Rusija ima sa ubistvom Ivanovića?! To je stvarno neverovatno! Kakve to elemente bilo kakvog uticaja ima Rusija na Kosovu? Nikakve!“, kaže Lazanski.

Ova „veza“ dobro je došla očigledno Amerikancima, koji su veoma uporni, iako za to ne iznose nijedan dokaz da je Balkan pod ruskim uticajem. U tom kontekstu, Rusija je kriva za sva dešavanja od Crne Gore, preko Makedonije pa do Bosne i Hercegovine. Bilo je samo pitanje vremena kada će taj „ruski uticaj“ stići i do Kosova. Ta prilika im se ukazala ubistvom Ivanovića. Tako je u medijima u regionu, koji su preneli pisanje njujorškog „Observera“, gde je osvanuo komentar bivšeg američkog agenta Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), koji je, analizirajući ubistvo Ivanovića, rekao da ne očekuje da se počinilac otkrije, ali da je moguća, „povezanost atentatora s režimom ruskog predsednika“ (?!).

Predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije. - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO — Išinger: Moramo da sazrimo, Amerika nije bogom dana

Svoje mišljenje objasnio je time da je na Balkanu snažan ruski uticaj, kao i da Kremlj podržava kosovske Srbe. Kako kaže, sa Ivanovićem su umrle i sve nade za „smirenje odnosa Beograda i Prištine“, jer Rusiji „odgovara takav status“.

Poruke penzionisanog američkog agenta Lazanski ne može da tumači drugačije nego rečima da ništa drugo nije ni moglo da se čuje sa te strane u vreme kada vlada opšta antiruska histerija.

„ U tom svetlu smešno je uzimati za relevantnu izjavu bilo kojeg, bivšeg ili sadašnjeg agenta NSA. Takve izjave se samo uklapaju u antirusku kampanju u Americi i ne mogu da budu kredibilne“, kaže Lazanski.

On podseća da je dovoljno pogledati najnoviju američku strategiju koja jasno kaže da su najveći protivnici Amerike — Kina, Rusija, Severna Koreja i Iran.  Kada imaju tako jasnu strategiju, kaže Lazanski, onda je sigurno da iz Amerike ne može da dođe nikakva pozitivna ili neutralna izjava. Sve će biti antiruske, zaključuje Lazanski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala