„Jandeks“ zainteresovan za Srbiju

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaUlaz u prostorije kompanije Jandeks u Moskvi
Ulaz u prostorije kompanije Jandeks u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović održao je sastanak sa predstavnicima najveće ruske tehnološke i IT kompanije „Jandeks“ i tom prilikom poručio da je za Srbiju dobra vest što je taj ruski gigant zainteresovan za dolazak na tržište Srbije.

„Vlada Srbije će snažno podržati svaku kompaniju koja želi da investira u IT i sektor inovacija u Srbiji, jer su to pametna, visokotehnološka radna mesta za naše mlade inženjere“, istakao je posle sastanka Popović.

On je naglasio da je posebno bilo reči o saradnji u oblasti razvoja IT proizvoda i usluga koji se odnose na primenu koncepta „pametnih gradova“.

Sto lingviste Haringtona, na kom se nalaze njegove beleške i indijanske relikvije - Sputnik Srbija
Ruski Jandeks spasava jezike koji izumiru

„To što je ’Jandeks‘ uradio u Moskvi, sa svojim aplikacijama za navigaciju i sisteme transporta, danas je priznato u celom svetu kao jedan od najmodernijih tehnoloških obrazaca za ’pametne gradove‘“, istakao je Popović.

Kako je naveo, „Jandeks“ razvija i druge inovacione i IT proizvode u svim sferama, od saobraćaja do medicine, koji su namenjeni širokoj primeni od strane građana u velikom broju svetskih zemalja, a posebno na tržištu Rusije i bivšeg Sovjetskog saveza.

„Ono što  je ’Gugl‘ u svetu, to je ’Jandeks‘ u Rusiji. Dolazak takve kompanije u Srbiju u velikoj meri bi doprineo razvoju naše inovacione i IT zajednice. To bi našoj zemlji donelo najmodernija tehnološka i inovaciona znanja današnjice“, istakao je Popović.

Ministar je ukazao da je „Jandeks“ takođe zainteresovan za izradu digitalnih navigacionih mapa Srbije.

„To bi bila osnova za sve ostale geoservise koje mogu da razvijaju u našoj zemlji. Time bismo stvorili preduslove za povećanje broja ruskih turista u Srbiji“, poručio je Popović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala