Rizična poseta: Ključ bezbednosti Vučića na Kosovu drže — Amerikanci

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI / Američki vojnici u bazi Bondistil na KiM
Američki vojnici u bazi Bondistil na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće u subotu i nedelju Srbe na severu i u centralnom delu Kosova i Metohije. Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da je poseta presudna za okupljanje i osnaživanje naroda posle ubistva Olivera Ivanovića i da će sprečiti ono što Albanci žele — da se Srbi podele.

Mnogi upozoravaju da odlazak Vučića u južnu srpsku pokrajinu nosi i veliki bezbednosni rizik.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je poseta neophodna kako bi predsednik pokazao da država Srbija u potpunosti stoji iza srpskog naroda, i da, koliko može, garantuje bezbednost i smiri tenzije. Međutim, i Drecun ocenjuje da je Vučićeva poseta Kosovu veoma rizična.

Iako je Kosovska policija saopštila da je identifikovan vlasnik zapaljenog automobila iz koga je pucano, zvaničnici u Beogradu tvrde da dosad nije dobijena nijedna informacija vezana za pronalaženje počinilaca terorističkog akta, što dodatno pojačava pitanje bezbednosti srpskog predsednika tokom posete Kosovu i Metohiji.

Olivere, ti si pobedio, izgubila je Srbija

Stručnjak za bezbednost Božidar Spasić smatra da poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji nije tek tako najavljena.

„Ona je dogovorena sa predstavnicima Evropske unije, tako da, što se tiče pitanja bezbednosti predsednika Vučića, u ovom trenutku možemo sa velikom sigurnošću da kažemo da će on biti potpuno bezbedan“, tvrdi Spasić.

On dodaje da će, kada je u pitanju bezbednost srpske delegacije tokom boravka na Kosovu, ključnu ulogu ipak imati Amerikanci. Dole se ništa ne događa bez njihove naredbe ili saglasnosti, a kada im zaprete ili ih eventualno popreko pogledaju, Albanci će biti sasvim mirni, kaže Spasić.

„Naravno da su naše službe bezbednosti vrlo verovatno preuzele odgovarajuće mere, ali kada se takve posete ugovore i kada se ugovore sa američkim ambasadorom u Beogradu i Prištini, onda budite ubeđeni da nema nijednog Albanca koji će baciti kamenčić u pravcu kolone, u pravcu kretanja predsednika Vučića“, kategoričan je sagovornik Sputnjika.

Upitan da prokomentariše bezbednosno saopštenje Stejt departmenta od 10. januara, u kome stoji da terorističke grupe planiraju napade na Kosovu, koje je i dalje na snazi, Spasić kaže da se ovo upozorenje odnosi isključivo na američke interese, jer se SAD plaše da će islamski teroristi pokušati da izvedu napad na neke od njihovih objekata u pokrajini. „Nama koji se bavimo tom problematikom je potpuno jasno da je Amerikancima svejedno šta će se dešavati na Kosovu kada su u pitanju donosi Srba i Albanaca“, kaže ovaj stručnjak za bezbednost.

Patrijarh Irinej: Ivanović nije napustio Kosovo ni po cenu života

„Podsećam da su oni tamo uložili i određeni kapital, pojedinci iz Klintonove administracije drže vitalne komunikacijske, energetske i druge objekte na Kosovu. Sve dok je tako, Amerikanci će držati taj stepen bezbednosti. Upozorenje se odnosilo na američke državljane. Dakle, toliko o tome koliko Amerikanci brinu za bezbednost sveta ili nekih drugih ljudi. Oni su upozorili svoje građane da vode računa kako se ponašaju, šta da rade i da li da idu na Kosovo“, objašnjava Spasić.

On još jednom povlači da će poseta predsednika Srbije južnoj pokrajini proći bez problema, ali ocenjuje da za samog Vučića neće biti nimalo prijatna, pre svega zbog tenzija koje je izazvalo ubistvo Olivera Ivanovića. Predsednik će morati Srbe da ubedi da će se određene stvari ubrzati, a pre svega da odgovori na pitanje kako će se rešiti slučaj ubistva Ivanovića, kaže Spasić.

„Mislim da će poseta biti veoma neprijatna, jer je uznemirenost naroda na Kosovu veoma velika. Ono što je ključno, predsednik Vučić ne nosi u torbi nikakve garancije da će se u nekom narednom periodu situacija poboljšati. To je ono što nije dobro, ali je sâmo njegovo pojavljivanje potez koji bi učinio svaki veliki državnik“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

On dodaje da će i uključivanje srpskih organa u istragu na neki način biti poruka Srbima na Kosovu i Metohiji da se osećaju sigurnije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala