Rada Trajković: Srbi se plaše — Albanci sa rukama krvavim do lakata su među nama

© AP Photo / Bojan SlavkovicMesto na kom je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.
Mesto na kom je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi sa Kosova i Metohije su veoma uplašeni jer već duže vreme nisu smeli javno da govore o svojoj budućnosti i da iznose autentične stavove, izjavila je za Sputnjik predsednica nevladine organizacije „Evropski pokret“ Rada Trajković povodom atentata na lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ona je istakla i da su građani Kosova uplašeni zbog toga što zvanični Beograd konstantno forsira samo „jednu istinu“, dok se Albanci, koji su ubijali i čije su ruke krvave do lakta, i dalje već preko 18 godina slobodno kreću „među nama“.

Miroslav Ivanović - Sputnik Srbija
Brat Olivera Ivanovića za Sputnjik: Istinu će odneti pod zemlju

„Nažalost, jutros je zauvek ućutkan autentični glas Srba sa prostora Kosova i Metohije. Glas koji je jasno bio opredeljen protiv podele prostora, čovek oko koga smo razgovarali i nadali se da ćemo ponovo povratiti svoju autentičnost, odnosno da ćemo se definitivno izboriti da se i mi nešto čujemo“, navela je.

Kako je naglasila, ovo je velika tragedija za sve Srbe sa prostora Kosova i Metohije, ali u „vreme kada nemate međusobni dijalog, kada nemate argumentovane diskusije, kada sve što govorite drugačije nažalost nestaje čak i na ovaj način, postavlja se pitanje kakva je perspektiva i šta će se dalje dešavati“.

Trajkovićeva je rekla i da je Oliver Ivanović, uprkos situaciji na Kosovu, imao snage i hrabrosti da javno govori o svemu, da se suprostavi napadima sa svih strana.

IZ MINUTA U MINUT Atentat u Kosovskoj Mitrovici: Ubice izrešetale Olivera Ivanovića s leđa

„Zato nemam hrabrosti da kažem ko stoji iza njegove likvidacije. Znam ko su gubitnici, to smo mi Srbi sa Kosova“, istakla je ona.

Upitana da li će se ovaj događaj odraziti na budućnost pregovora između Beograda i Prištine, Trajkovićeva je rekla da je sada isuviše težak trenutak da bi razmišljala u tom smislu, ali da je svakako jasno da Priština već odavno nije spremna na pregovore s obzirom na unutrašnje stanje između političkih lidera, kao i zbog odnosa ratne koalicije sa međunarodnim predstavnicima.

„Njihova unutrašnja borba protiv onih koji bi hteli da ih sklone sa političke scene, borba ratne koalicije sa budućim zaštićenim svedocima — sve to govori o tome da je gotovo celo Kosovo u jednom previranju, otuda i ne postoji snaga za konstruktivne pregovore o odnosu Prištine i Beograda“, zaključila je Trajkovićeva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala