Uvod u haos: Šta povezuje dva atentata koja su potresla Srbiju

© AFP 2022 / Armend NIMANIKosovski policajci na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici.
Kosovski policajci na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Marko Nicović, ekspert za bezbednost, kaže da je sličnost između okolnosti ubistva Đinđića i Ivanovića prilična. Ko što je Đinđić bio u Beogradu, tako je Ivanović, kako kaže, bio jedan od markatnijih srpskih lidera na Kosmetu.

Oliver Ivanović, lider SDP-a sa Kosova i Metohije, ubijen je mučki sa leđa u momentu dok je izlazio iz svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Zoran Đinđić lider DS-a i premijer Srbije, pre petnaest godina ubijen je na sličan način u Beogradu. Moglo bi se reći da je atmosfera koja je prethodila i jednom i drugom ubistvu identična.

Oliver Ivanović - Sputnik Srbija
Oliver Ivanović biće sahranjen u Beogradu

Godine 2003. kada je ubijen Đinđić Srbija je bila pod pritiskom Haškog suda, ali i u mreži kriminalnih struktura koje se tada vladale Srbijom, a bile su suviše jake da bi se sa njima izborio jedan čovek. Nikada nećemo saznati do kraja da li je i jedan od razloga ubistva Đinđića bio upravo njegov pokušaj da reši pitanje Kosova. Oliver je, moglo bi se reći, bio u sličnoj situaciji. Sud za ratne zločine OVK, čije su optužnice u najavi, na Kosovu je stvorio atmosferu sličnu onoj u Srbiji pred ubistvo Đinđića. I Ivanović i Đinđić su pre nego što su ubijeni imali u više navrata „upozorenja“. Ivanoviću je upaljen auto, a Đinđić je izbegao pokušaj atentata kod hale Limes, mada lično nikada nije hteo da shvati da je to bio pokušaj ubistva.

I Ivanović je slično reagovao kad mu je pre nekoliko meseci upaljen automobil ispred kuće, nedugo pošto je izašao iz zatvora. I Ivanović i Đinđić su bili ljudi koji su o politici govorili otvoreno. Ni jedan ni drugi kao da nisu verovali da može nešto da im se desi, jer su smatrali da nema razloga za to. I kao što Beograd nije više isti posle Đinđića, tako ni Kosovo i Metohija nikada neće biti više isti bez Olivera Ivanovića.

Marko Nicović, ekspert za bezbednost, kaže da su okolnosti u kojima su ubijena dva lidera — prilično slična. Ne želeći da prejudicira stvari, Nicović, ipak, kaže da je sve dosta jasno. 

„Oliver je upravo zbog toga što je bio takav, na neki način, smetao Prištini. Osim toga, ovim su podigli pažnju zapadne javnosti, dajući do znanja da će organizovati nered i terorizam na Kosovu, ako njihovi zahtevi da se ukine Specijalni sud za ratne zločine ne budu uslišeni“, smatra Nicović.

Oliver Ivanović po izlasku iz bolnice - Sputnik Srbija
Olivere, ti si pobedio, izgubila je Srbija

Slično stanje, odnosno pokušaj destabilizacije institucija, bilo je, podseća on, i u Srbiji pred ubistvo Đinđića. 

„Ubistvo Ivanovića samo je jedan uvod u stvaranje haosa koje će od Kosova stvoriti prostor za nemoguć život, i politički i svaki drugi. Ovo je na neki način i jedna vrsta njihove demonstracije Zapadu da mogu da izazovu bilo koju vrstu haosa na Kosovu, uključujući čak i napade na bilo koju vrstu institucija na Kosovu, uključujući i međunarodne“, kaže Nicović.     

Ono što nije uspelo kriminalno-političkoj mafiji 2003. godine u Beogradu, sada se uspešno sprovodi na Kosovu, objašnjava Nicović, jer je Kosovo jedinstvena „država“ u svetu koja ima svoju mafiju, odnosno, mafija svoju državu. On takođe podseća da je Đinđić u vreme kada je ubijen zagovarao ideju podele Kosova sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, što je i te kako zasmetalo tim sponzorima Kosova.

„Ti isti miljenici Zapada sad su se osilili i otkačili su se čak i od svojih mentora, što je veliki problem. I oni, i pored upozorenja američke administracije i EU da sud za zločine OVK mora da se formira, to ne čine“, ističe naš sagovornik.

Upravo kako je Đinđić ubijen kao najprepoznatljivija figura tada u Srbiji, tako je i Ivanović izabran, najverovatnije, za metu kao najprepoznatljivija srpska ličnost na Kosovu i Metohiji.

Vladika Teodosije - Sputnik Srbija
Vladika Teodosije: Izgubili smo jednog od najdarovitijih predstavnika srpskog naroda

„On je važio za prepoznatljivu figuru, još pre bombardovanja SRJ, u međunarodnim vodama kao predstavnik Srba sa Kosova i Metohije, bilo da su to međunarodne misije na Kosovu, ili van. On je imao i širinu, i inteligenciju i bio je sigurno vodeći Srbin na Kosmetu, dakle sve dispozicije da postane lider Srba na KiM“,kaže Nicović.

Nicović je uveren da je ovo samo početak i da su Albanci sada demonstrirali da oni u stvari komanduju životima i smrću na Kosovu. To samo znači da Kosovo lako može da destabilizuje ne region, već Evropu, a početak svega bi moglo da bude ubistvo upravo Olivera Ivanovića. To je, primećuje on, isti scenario koji je pokušan da se primeni na Srbiju posle ubistva Đinđića.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala