Dodik o ubistvu Ivanovića: Izgubljeno poverenje u međunarodne sudove

© AP Photo / Radivoje PavicicPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podržavam stav Srbije i predsednika Vučića da ponudi bezbedne snage kako bi se ovaj slučaj što pre razrešio, izjavio je za Sputnjik predsednik Republike Srpske.

Srbija je danas najvažniji faktor za stabilizaciju regiona i nesumnjivo afirmiše politiku saradnje i dobrih odnosa. Međutim, ubistvo Olivera Ivanovića može se shvatiti isključivo kao udar na tu istu poziciju Srbije, na njenu stabilnost i potpunu destabilizaciju severa Kosova i odnosa koji su promovisani kao dijalog u okviru dijaloga Beograd—Priština, izjavio je za Sputnjik Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Ko god da ga je ubio, nije Srbin makar imao srpsko ime i prezime

„Veoma mi je žao što se ovo desilo. Izražavam saučešće porodici. Mislio sam da su ovakvi i slični događaji iza nas. Apsolutno je neprihvatljivo da se na ovaj način dešavaju politički problemi. Uveren sam u to da efikasna pravda u ovom slučaju samo može da zaleči koliko-toliko rane i podržavam stav Srbije i predsednika Vučića da ponudi bezbedne snage kako bi se ovo što pre razrešilo i kako bi se na najbolji mogući način to rešilo“, rekao je Dodik.

Na pitanje kakva je sudbina pregovora Beograda i Prištine, Dodik odgovara:

„Srbija ulaže napore. Priština pokušava da pridobije naklonost Amerike i to je nešto što je apsolutno, a dijalog se vodi u okviru Evropske unije. Konstelacija je takva da objektivno dijalog izbegava Priština. U ovakvim okolnostima jedne opšte nesigurnosti na Kosovu, apsolutno se Priština diskvalifijuje kao jedan ozbiljni partner za razgovore bilo koje pitanje.

Dodik napominje i da Specijalni sud za Kosovo mora da profunkcioniše.

„To je stvar međunarodnih institucija, ali imajući u vidu delovanje Haškog tribunala, mislim da je poverenje u međunarodne sudske instance izgubljeno u značajnom obimu. U svakom slučaju, tolika opstrukcija pravosudnih institucija u Prištini govori o tome da imaju zbog čega da se boje“, zaključio je predsednik RS. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala