Amerika pravi nove nuklearne bojeve glave

© Foto : pixabayNuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Planove o izgradnji dva nova tipa nuklearnih bojevih glava morskog baziranja, o kojima je saopšteno ranije u projektu nove nuklearne doktrine SAD, najverovatnije će potpisati predsednik SAD Donald Tramp, piše „Volstrit džurnal“.
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Nova „doktrina ludaka“: Šta ako Pentagon dobije komandu — „Atomski rat“! (video)

Javna verzija dokumenta objavljena je prošle nedelje u medijima. O njegovoj pripremi Tramp je saopštio u januaru 2017. godine.

„Doktrina koja će, kako se očekuje, biti predstavljena kasnije ovog meseca tek treba da bude odobrena“, naveo je američki list.

„Međutim, prema rečima lica koja su upoznata sa procesom revizije, planovi proizvodnje novih vrsta nuklearnog oružja imaju jaku podršku Pentagona i očekuje se da će dobiti zeleno svetlo“, istakao je list.

U članku se navodi da „oni koji podržavaju plan Pentagona, saopštavaju da je došlo vreme da se obnove nuklearne snage SAD, kako bi se borile protiv pretnji koje se menjaju nakon tri decenije posle završetka Hladnog rata“. Pri tome protivnici te inicijative, kako se navodi u članku, zabrinuti su zbog toga što na kraju u Pentagonu može biti smanjen prag tolerancije za upotrebu nuklearnog oružja.

U projektu doktrine objavljenom u medijima radi se o planovima proizvodnje nuklearnih bojevih glava male snage za balističke rakete podmornica, kao i za krstareće rakete morskog baziranja. Sa tačke gledišta stratega Pentagona, nove krstareće rakete će omogućiti da SAD osiguraju „nestrateško (nuklearno) regionalno prisustvo“.

Vašington ne krši tačke rusko-američkog nuklearnog Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, saopštili su sastavljači doktrine. Pri tome, prema njihovim rečima, pomenute rakete će postati jedna od formi odgovora SAD na navodno kršenje Sporazuma od strane Moskve.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala