Savet federacije preti uzvratnim merama zbog „RT Frans“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRedakcija televizije RT
Redakcija televizije RT - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju da se potvrdi diskriminacija prema televiziji RT u Francuskoj za francuske državne medije mogao bi da se primeni princip reciprociteta, izjavio je za Sputnjik predsedavajući Odbora za zaštitu državnog suvereniteta Saveta federacije Andrej Klimov.
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova Makronu: Pročitajte Ustav Francuske

„Naša ambasada u Francuskoj treba da razmotri i razjasni šta je razlog za takve odluke“, istakao je Klimov.

Prema njegovim rečima, ako naše diplomate razjasne da je to državna politika prema ruskim medijima, onda „za francuske medije može biti primenjen princip reciprociteta, koji je već predviđen našim zakonom“.

Senator je naglasio da se princip reciprociteta može primeniti na državne medije svih zemalja u kojima se ograničavaju prava naših novinara. To je recipročna mera i nacionalnost ovde nije bitna. „Ali prvo moramo da razumemo razloge za odluku o ’RT Frans‘. Mi smo pravna država i naše odluke moraju da budu proverene“, zaključio je senator.

Sa svoje strane, portparol Saveza novinara Rusije, Jan Radzevič, izjavio je da je odbijanje Jelisejske palate da akredituje novinara „RT Frans“ još jedan neprijateljski korak u suprotnosti sa principima slobode govora.

Studio RT u Parizu - Sputnik Srbija
Makron u ofanzivi protiv RT

„Nažalost, praksa nepuštanja novinara televizije ’RT Frans‘ na zvanične događaje se nastavlja. Savez novinara Rusije izražava krajnju zabrinutost zbog ovih jasno neprijateljskih koraka koji su u direktnoj suprotnosti sa načelima slobode govora i pristupa informacijama, o čijoj su posvećenosti više puta govorile francuske vlasti“, istakao je Radzevič.

Ranije je objavljeno da novinaru televizije „RT Frans“ nije dozvoljen ulazak u Jelisejsku palatu u kojoj se 15. januara održavao brifing portparola francuskog predsednika Emanuela Makrona. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala