Pjongjang šalje orkestar u Južnu Koreju za Zimske olimpijske igre

© AFP 2023 / KIM JAE-HWANČlanice nacionalnog tima navijačica Severne Koreje sa nacionalnim zastavama na otvaranju Svetskih studentskih igara u Dageu, 21. Avgusta 2003.
Članice nacionalnog tima navijačica Severne Koreje sa nacionalnim zastavama na otvaranju Svetskih studentskih igara  u Dageu, 21. Avgusta 2003. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja pristala je danas da pošalje orkestar, od 140 članova, koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji u februaru, saopštili su zvaničnici u Seulu.
Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Abe: Kimove rakete dosežu i do Srbije

Zvaničnici dveju Koreja, koje su tehnički još u ratu posle konflikta od 1950. do 1953. godine, kada je sklopljeno primirje ali nije potpisan i sporazum, sreli su se na teritoriji Severne Koreje u selu Panmundžomu, gde su razgovarali o slanju severnokorejskog orkestra, prenela je agencija Rojters.

Dve strane su se saglasile da orkestar nastupi u Seulu i Gangneungu, nedaleko od Pjongčanga, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Severna Koreja poslaće preliminarni inspekcijski tim „u najskorije moguće vreme“, radi obezbeđivanja logistike, postavljanja opreme i provere svih uslova za nastup.

Odluka da se ugosti orkestar iz Severne Koreje „doprinosi poboljšanju odnosa i oporavku kulturne homogenosti“ između dve Koreje, saopštilo je Ministarstvo za ujedinjenje.

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu, u Južnoj Koreji, od 9. do 25. februara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala