Vučić: Ruski diplomatski specijalac u Beogradu — jasna poruka

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras o mogućem dolasku Aleksandra Bocana Harčenka za ambasadora Rusije u Srbiju, da je to verovatno i da je svakako reč o diplomati koji važi za najboljeg poznavaoca regiona i eksperta za rešavanje problema.

„On je istaknut, oštar, snažan diplomata, rekao bih, jedan od ruskih diplomatskih specijalaca“, rekao je Vučić.

Na pitanje kakva bi poruka bila time poslata, odgovorio je da je „sasvim očigledna“, a na pitanje da li je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, Vučić je odgovorio da ne može da iznosi u javnost ono o čemu se razgovaralo u četiri oka.

Srpska vojska super vojnika postrojena na aerodromu u Batajnici. - Sputnik Srbija
Veliki bum: Srbija postaje najmoćnija vojna sila na Balkanu — lansira je i Rusija

Što se tiče predstojećih diplomatskih aktivnosti Srbije, Vučić je rekao da nema ugovoren susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na predstojećem ekonomskom forumu u Davosu, ali je dodao da francuskog predsednika Emanuela Makrona očekuje u maju ili junu. 

Upitan da li će iskoristiti priliku i tokom boravka u Davosu razgovarati s Trampom, Vučić je rekao:

„Nemam ugovoren sastanak s Trampom, ne mogu da se guram da dođem u tu priliku, pa ni u Davosu. To je, inače, dobro mesto jer se sretnete sa stotinu državnika, za šta vam je potrebno godinu ili dve u drugim okolnostima…“

Upitan može li se nazreti kakvu poruku Tramp ima za region, Vučić je rekao da se politika SAD u tom smislu nije bitno promenila, te da mi njima nismo najzanimljivija tema. 

„Čini mi se da postajemo nešto važniji“, primetio je.

„Ne bih da komentarišem da li je to dobro ili loše“, rekao je Vučić, te dodao da i dalje ima važnih pitanja o kojima nam se stavovi razlikuju, ali i da moramo da razgovaramo bez obzira što neke stvari vidimo drugačije. 

Na pitanje hoće li i kakav uticaj imali Brajhan Hojt Ji kao ambasador SAD u BIH, Vučić je rekao da nema potvrdu vesti da će on biti ambasador, a, kako je primetio, nešto je bolje obavešten nego novinari.

Vučić: Bio sam na ivici suza kad sam čuo patrijarha

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su ga duboko pogodile reči mitropolita Amfilohija, jer smatra da ničim nije zaslužio to što je mitropolit rekao, ali da neće da mu odgovara, niti bilo šta loše da govori o SPC, jer neće da deli srpski narod.

Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Amfilohije: Ništa lično protiv Vučića, opelo držao Dačiću

Kako je rekao, nije njegovo da komentariše ulogu Crkve, kao što nije njihovo da komentarišu ulogu i politiku države:

„Meni ne smeta slobodno iskazano mišljenje mitropolita Amfilohija, ali me je pogodilo lično to što je rekao, jer je govorio o nečemu što misli da se može dogoditi u budućnosti. Mislim da sam bio na ivici da pustim i suzu, ne želim da sakrijem, koliko su me onakve reči pogodile. Možda je to slabost za političara, ali i ja sam čovek. Ne pogađa me ništa što govore moji politički protivnici, ali ovo me je stvarno pogodilo“, rekao je predsednik za RTS.

Vučić je rekao da je najbolji komentar na reči mitropolita Amfilohija, koji je rekao da se plaši da Vučićeva politika vodi izdaji Kosova, dao sam patrijarh srpski Irinej u Banjaluci, i da mu je veoma zahvalan zbog toga.

„Nije me pogodio Apel koji potpisuju Ković, onaj iz Dveri što bije žene — Obradović, Maršićanin, ona što bi da ukine Darvina. Pogodile su me reči mitropolita Amfilohija, pogodile su me reči vladike Teodosija ukoliko je potpisao, on zna koliko je ko uradio za KiM“, rekao je Vučić.

„Vladiku Teodosija pitam koliko je neko pomogao srpskoj crkvi i KiM kao onaj kome je on ime hvalio, a zove sa Aleksandar Vučić“, rekao je predsednik.

Kaže da su u Srbiji izgleda najveći rodoljubi oni koji su uspeli da izgube Crnu Goru, oni u čije je vreme proglašena nezavisnost Kosova, oni „dežurni rodoljubi“ koji su spremni da Srbi ginu da oni budu bogatiji.

„Ja nisam spreman da ginemo. Ja nisam plašljiv, ali neću da brinem ne samo za budućnost Danila, Milice i Vukana i vaše dece tako što ću da kažem ’nek idu da ratuju‘. Ja hoću da im sačuvam mir i budućnost“, rekao je Vučić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Selaković: Amfilohije se bavi vradžbinama, dva puta je Vučiću držao opelo

Istakao je da u poslednjih pet godina nije bilo nijednog etnički motivisanog ubistva Srbina na Kosovu i Metohiji, od Briselskog sporazuma.

„Junak je onaj koji čuva srpske glave na Kosovu i Metohiji, ko se borio za Bogdana Mitrovića. Znate koliko bi bio držan da Srbija nije jaka? Četiri godine!“, rekao je Vučić.

Poslednje četiri godine su jedine četiri godine kada nije smanjen broj Srba na KiM.

„Zar to nije rezultat“, upitao je Vučić.

Naveo je da je vlada mnogo uradila za srpske manastire na KiM i pokazao fotografije obnovljenih manastira.

Primetio je i da su oni koji potpisuju apel isti oni za čije je vreme vlasti Crna Gora napustila zajednicu, 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

„Ja razmišljam o svom političkom nasleđu, i želim da rešim problem Kosova, a znam koliko su mi male šanse. Ipak, hoću to da rešavam, jer hoću da naša deca imaju budućnost i da se manemo političke mržnje, da se posvetimo budućnosti“, rekao je.

Odnos s Crkvom mu je, kako je rekao, korektan. S patrijarhom, koga smatra ozbiljnim čovekom, često komunicira, ali ga je izjava Amfilohija iskreno pogodila.

Iznenađenje: Ko je prvi na listi za Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će izbori za Beograd biti raspisani u ponedeljak ili utorak, da će biti održani 4. ili 11. marta i da će prvi na listi „Aleksandar Vučić — zato što volimo Beograd“ biti dr Zoran Radojičić, generalni direktor i hirurg na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Vučić, gostujući na RTS-u, nije isključio mogućnost da Radojičić bude i gradonačelnik Beograda.

Ivica Dačić na mitingu SPS-a - Sputnik Srbija
Bitka za Beograd — socijalisti u specijalnoj misiji

Kako je rekao, nije reč o listi SNS-a, već o listi za budućnost, te izneo podatak da u prvih 25 mesta na listi ima svega dva ili tri političara.

On je naznačio da će ovo biti borba između listi prošlosti i liste budućnosti.

„To je borba između onih koji su grad zadužili i opljačkali i onih koji ga grade i koji ga razvijaju, i imaju viziju budućnosti“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da su neki najavili da će njegovo ime staviti na svoje liste, Vučić je rekao da nema ništa protiv toga.

Da bi se nečije ime stavilo na listu ili nosilo naziv potrebno je, primetio je, da se dobije i saglasnost tog čoveka, te rekao da će im on tu saglasnost dati.

On je naveo da će, ako se misli na izjavu Šutanovca i da će njegova lista biti protiv Aleksandra Vučića, rado dati saglasnost, ali i da je ta lista osuđena na propast.

Vučić je objasnio da se tu i vidi suština onoga što radi opozicija, odnosno da je sve upereno protiv Vučića i da je to suština, a ne programi i ideje.

Ponovio je da su ovi izbori pitanje budućnosti i da su stoga vrlo važni i ključni, ali i naveo da sa druge strane stoje oni koji imaju mnogo kandidata, ali nigde planova i programa.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala