Uzbuna na Havajima: Istraga u roku, nije bilo dobre zaštite

© AP Photo / Jhune LiwanagObaveštenje da ne postoji pretnja od raketnog napada nakon lažne uzbune na Havajima
Obaveštenje da ne postoji pretnja od raketnog napada nakon lažne uzbune na Havajima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik američke Savezne komisije za komunikacije Adžit Paji, izjavio je danas da izgleda da vlasti na Havajima nisu imale dobru zaštitu koja bi sprečila da se objavi lažna uzbuna o neposrednom raketnom napadu.

Helikopter MH-60S Si Houk tokom vojne vežbe iznad kratera Dijamantska glava na havajskom ostrvu Oahu - Sputnik Srbija
Na Havajima se oglasila sirena za nuklearni napad
 

On je u saopštenju dodao da je u toku istraga Komisije o tom incidentu, u kome su vlasnici stotina hiljada mobilnih telefona širom Havaja u subotu dobili lažno upozorenje.

„Izgleda da vlada Havaja nije imala odgovarajuće mere predostrožnosti niti proceduru kontrole za sprečavanje prenosa lažnog upozorenja“, navodi se u saopštenju šefa Komisije Adžita Pajija.  

„Lažne uzbune podrivaju poverenje javnosti u sistem upozorenja i na taj način smanjuju njihovu efikasnost u slučaju stvarne pretnje“, istakao je šef Komisije.

Guverner Havaja Dejvid Ajdž izjavio je da je lažna uzbuna bila rezultat nehata jednog službenika koji je pritisnuo pogrešno dugme. Ajdž je obećao da će od sada najmanje dve osobe pratiti slanje takvih poruka.

​Zvaničnici su počeli istragu o tome kako je došlo do incidenta.

Šef havajske agencije za hitne situacije Vern Mijagi izjavio je da preuzima odgovornost za tu grešku.  

U subotu je na Havajima objavljena poruka da prema ovoj američkoj državi leti balistička raketa, ljudi su pozvani da što pre potraže sklonište i dato im je uveravanje da nije u pitanju vežba. Kasnije je Pacifička komanda američkih oružanih snaga objavila da je ovaj signal poslat greškom. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala