Albanski glavoseča novi lider DAEŠ-a

© AP Photo / Militant VideoTerorista DAEŠ-a
Terorista DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je DAEŠ ostao bez gotovo cele teritorije koju je kontrolisao, opasnost od njega i dalje postoji. Jedan od novih lidera posrnule terorističke organizacije je Zulfi Hodža, sin albanskih imigranata koji je živeo u Americi.

Američki obaveštajni i pravosudni zvaničnici smatraju da je to pravi identitet Abu Hamze el Amrikija, džihadiste koji se sve više pojavljuje na snimcima za regrutovanje novih članova ove terorističke organizacije, koje deli preko društvenih mreža, piše list „Atlantik“.

Američke snage uz pratnju kurdskih snaga bezbednosti voze prema severnom sirijskom selu Darbasijah na granici sa Turskom - Sputnik Srbija
Turska: SAD legalizuju teroriste u Siriji

On se vidi i na jednom od propagandnih snimaka DAEŠ-a na kojem obezglavljuje zarobljene kurdske vojnike u Siriji.

Ukoliko su zvaničnici u pravu, onda je Hodža prvi američki član DAEŠ-a koji je to činio. Smatra se da je sada postao viši komandant DAEŠ-a i da je jedan od glavnih regrutera džihadista.

O njegovom životu u SAD se ne zna mnogo, osim da je sin vlasnika picerije.

Napustio je SAD 6. aprila 2015. godine, kada je imao oko 25 godina, i samo četiri dana kasnije našao se u kampu za treniranje džihadista u Siriji. Samo šest meseci kasnije snimljen je sa kurdskim zarobljenicima.

U maju 2017. godine novinska agencija DAEŠ-a u iračkoj provinciji Niniva objavila je 45-minutni video-zapis gde se vidi nekoliko stranih boraca iz različitih zemalja. Jedan od maskiranih muškaraca prikazanih na ovom video-snimku predstavio se kao „Abu Hamza el Amriki“.

Govoreći sa američkim naglaskom, on kritikuje borbu SAD protiv islamista i podstiče „vernike“ u Americi da napadaju nemuslimane kako god mogu, da ih gaze vozilima, ubadaju noževima…

Tokom dvogodišnje istrage o Amerikancima koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se pridružili grupi, savezni zapisi su otkrili da je Abu Hamza el Amriki zapravo Zulfi Hodža. Do trenutka objavljivanja video-snimka, Ministarstvo pravosuđa SAD je već bilo zauzeto procesuiranjem nekoliko pristalica DAEŠ-a u Americi koji su navodno pomagali Hodži u njegovom putovanju da se pridruži grupi.

Teroristi DAEŠ-a u Libiji - Sputnik Srbija
Novinarka „Vašington posta“ pohvalila teroristu za hrabrost (foto)

Jedna od ovih osoba, Dejvid „Daud“ Rajt osuđen je u decembru 2017. godine na 28 godina u saveznom zatvoru, nakon što je optužen za pružanje materijalne podrške DAEŠ-u i zaveru za ubistvo državljana SAD.

Na tom suđenju je isplivalo dosta detalja o Hodži, njegovim vezama sa Rajtom i njegovim saučesnicima kao i njegovoj sve većoj ulozi u DAEŠ-u. On čini se važan deo mreže regrutera koji organizuju i pomažu drugima da dođu u Siriju i Irak.

Postalo je jasno i da je mala grupa Amerikanaca napredovala do viših pozicija u terorističkoj organizaciji, iako je i dalje retko za zapadne članove da budu nešto više od običnih vojnika ili u nekim slučajevima, propagandista.

Međutim, u Hodžinom slučaju, naizgled neiskusni i mladi Amerikanac albanskog porekla je uspeo da se popne visoko u hijerarhiji. Nije jasno kako je ovo postigao, ali je objašnjenje možda to da je impresionirao svoje komandante voljom da učestvuje u brutalnim činovima kao što su odrubljivanja glava.

Visokorangirani i sposobni američki članovi DAEŠ-a predstavljaju jedinstvenu pretnju. Oni mogu da iskoriste svoje veze i uticaj kako bi pomogli regrutovanju, kao i planiranju napada u svojim matičnim zemljama. Srećom, dosad se vrlo malo Amerikanaca vratilo iz borbi u Iraku i Siriji. Većina onih koji su se vratili izrazili su očigledno razočaranje DAEŠ-om, a mnogi su pod istragom. Ali američki komandanti DAEŠ-a i dalje mogu da naprave veliku štetu.

Što se tiče glavnog komandanta DAEŠ-a Abu Bakra el Bagdadija, njegov sudbina i dalje nije poznata. Desetak puta je objavljivano da je ubijen, pa zatim demantovano.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala