Putin: Lenjin je za komuniste bio svetac

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin na Valamu
Vladimir Putin na Valamu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je komunizam sa hrišćanstvom, a telo Vladimira Lenjina u Mauzoleju sa poštovanjem moštiju svetaca.

„Možda ću sada reći nešto što se nekome neće svideti, ali ću izneti svoje mišljenje. Kao prvo, vera nas je uvek pratila, ona je jačala kada je našoj državi, našem narodu bilo posebno teško. Bile su posebno teške godine borbe za veru, kada su ubijali sveštenike, rušili hramove. Međutim, istovremeno je izgrađivana nova religija. Komunistička ideologija je vrlo bliska hrišćanstvu, u stvari — sloboda, ravnopravnost, bratstvo i pravednost — sve se to nalazi u svetim spisima. Šta je kodeks graditelja komunizma? To je sublimacija, to je primitivni izvod iz Biblije, ništa novo oni nisu izmislili“, rekao je Putin u intervjuu za film „Valam“, čiji je deo prikazan u emisiji „Vesti nedelje“ na televiziji „Rusija 1“.

Predsednik Rusije je uporedio odnos komunista prema Lenjinu sa poštovanjem svetaca u hrišćanstvu.

„Pogledajte, Lenjina su položili u mauzolej. Kako se to razlikuje od moštiju svetaca za pravoslavce, uopšte za hrišćane? Kada mi govore da u hrišćanstvu nema takve tradicije, kako nema — idite na Svetu Goru, pa pogledajte tamo. Tamo ima svetaca, a ima ih i ovde, kod nas“, rekao je Putin.

„U suštini, ništa novo tadašnja vlast nije izmislila, ona je samo prilagodila pod svoju ideologiju nečemu što je čovečanstvo već davno izmislilo“, dodao je ruski lider.

Dramatična istorija Valamskog manastira povezana je sa formiranjem ruske države, rekao je Putin.

„Mnogo je takvih ogledala. Jedno od njih je Valam. On ima interesantnu, nekad čak i dramatičnu istoriju. Valam je povezan sa formiranjem nacionalne ruske države“, izjavio je Putin u filmu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala