Balkan spasava samo nova Jugoslavija, ali sa još jednom neočekivanom članicom

© PixabayAgent Udbe - ilustracija
Agent Udbe - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru čuvenog britanskog novinara Nila Klarka.
Praznik Sabantuj u Kazanju - Sputnik Srbija
Tatarstanska formula — i Jugoslavija je mogla ovako

Sve potencijalne krize koje sada prete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su „posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja“.

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?

Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije „Galup“ pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

Vojnici na paradi povodom 105. godišnjice od rođenja osnivača Severne Koreje države, Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Libija i Jugoslavija naučile su Severnu Koreju da jača mišiće

„Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovečanstvo“, piše Klark.

Danas umesto jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

Jedini način da se problemi na Balkanu reše je povratak u prošlost. To bi se moglo ostvariti putem postupne rekonstrukcije jugoslovenske federacije, koja bi s Albanijom „potpisala ugovor o prijateljstvu“, a možda joj i ponudila priključivanje.

„Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas“, zaključuje Nil Klark u komentaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala