Afričke zemlje uznemirene Trampovim rasizmom i ksenofobijom

© AP Photo / Carolyn KasterPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadori afričkih država u Ujedinjenim nacijama su osudili primedbe predsednika SAD Donalda Trampa, nazvavši ih „uznemirujućim“, „rasističkim“ i zatražili su od američkog lidera izvinjenje.
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp uvredio Haiti i Afriku: Šta će nam te vuk...bine

Skandal je buknuo nakon što su mediji saopštili da je na sednici o imigraciji sa senatorima Tramp zemlje trećeg sveta nazvao vuko**binama. Između ostalog, on je navodno pomenuo Haiti, Salvador i niz afričkih država.

Kako se navodi u izjavi misije Afričkog saveza koji ima status posmatrača pri Svetskoj organizaciji, „afrička grupa ambasadora u UN je krajnje šokirana i oštro osuđuje uznemirujuće, rasističke, ksenofobične primedbe koje mediji pripisuju predsedniku SAD“ i traži da „povuče reč i izvini se“.

Ambasadori su saopštili da ih brine tendencija američkih vlasti da pokazuju nepoštovanje prema afričkom kontinentu. Misija je izrazila solidarnost sa narodom Haitija i drugima koji su osetili slično nepoštovanje i zahvalila svim Amerikancima koji su osudili Trampove primedbe.

Vanredna sednica predstavnika država Afrike je održana 12. januara. Fotografiju izjave je objavila na Tviteru bivša predstavnica SAD pri UN Samanta Pauer.

„Oho, nikad nisam videla ovakvo saopštenje afričkih država upućeno SAD“, napisala je ona u svom tvitu.

Američki predsednik Donald Tramp koristio je ranije vulgarni rečnik govoreći o Haitiju i afričkim zemljama, što je uznemirilo Afričku uniju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala