Bakir i Zapad podmeću priče o paravojnim formacijama u RS

© AP Photo / Markus SchreiberBakir Iztebegović
Bakir Iztebegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bošnjačka strana sa centrom u Sarajevu i zapadne strukture „stoje“ iza priče o paravojnim formacijama u Republici Srpskoj, izjavio je za Srnu istoričar sa Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik demantovao da u Srpskoj deluju paravojne jedinice

„To podmeću ovi iznutra, to su Bakir Izetbegović i njegove strukture, i Zapad. Dakle, sve strane agenture koje deluju u BiH“, rekao je Raković. 

On je istakao da je u stvari reč o glupostima, besmislicama, da Republika Srpske ima regularne policijske snage koje nisu paravojne, te da je potrebno utvrditi, ako je to moguće, ko tačno „stoji“ iza te priče.

„Možda nećemo moći da utvrdimo tačno u kojoj je kuhinji to skuvano, ali znamo odakle vetar duva. Nema tu puno izbora. Ne stoji Srbija, ne stoji Rusija, ne stoji ni Hrvatska, ona će se uklopiti u to. Znamo ko može da stoji, ili Bošnjaci ili Zapad, ili zajedno“, naveo je Raković.

Raković je naveo da oni koji kreiraju priču o paravojnim formacijama, žele da nanesu štetu Republici Srpskoj, koja mora da se odbrani, ali ne sama, već zajedno sa Srbijom.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić - Sputnik Srbija
Mektić: Proverićemo šta to radi Bakir

„To moramo veoma promišljeno da radimo i ustanovimo ko su kreatori, što je veoma važno. Za to je potrebno vreme, ako dosad nismo ustanovili ko su kreatori, i da onda, kada ustanovimo, razmislimo kojim putevima ćemo ići, koja je strategija, koja je taktika i koji su zaključci borbe protiv tih kleveta“, kaže Raković.

Raković je naglasio da ne treba imati nikakve iluzije da onaj ko kreira tu priču ima dobre namere prema Srbima u Republici Srpskoj ili Srbiji, ali da planeri na Zapadu ili u Federaciji BiH moraju da shvate da je to jedan narod i da će u svakom slučaju biti jedni uz druge. 

On je podsetio na to da je Izetbegović krajem prošle godine davao zapaljive izjave o tome da je spreman na vojni sukob i sa Srbima i sa Hrvatima, te da je to način da se on opravda zbog svojih ratnohuškačkih izjava.

Raković smatra da će se u svim ključnim momentima, a jedan od njih je proslava Dana Republike Srpske, pojavljivati takvi napisi i izveštaji koji iznova krivicu svaljuju na Srbe i Ruse, i da pravi planer događaja u stvari pokušava da svali krivicu na onoga koji može da postane žrtva.

 

Predsednik RS Milorad Dodik govori na svečanoj akademiji povodom proslave Dana Republike Srpske u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Ne boj se suda, već... Dodik ruskom poslovicom opisao odnose u Bosni

On je naveo da to potiče i iz kuhinje koja možda sprema dolazak veoma neprijatnog čovjeka za ambasadora SAD u BiH — Brajana Hojta Jija. 

Raković kaže da su mu Srbi iz Crne Gore pričali da Hojt Ji, koji je bio politički oficir u konzulatu u Podgorici, neguje mržnju prema Srbima kakva se može porediti samo sa mržnjom koju su, kako je naveo, imali Jure Francetić i drugi ustaški krvnici.

On je podsetio na to da je Hojt Ji političku karijeru počeo u kabinetu Havijera Solane 1998. i 1999. godine, kada je on bio na čelu NATO-a, u vreme kada je pravljen scenario za bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije i kada je bombardovana.

„On je formiran kao čovek koji prema Srbima ima ogromnu netrpeljivost i smatra ih neprijateljem“, zaključio je Raković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala