Ambasador SAD u Holandiji razbesneo novinare (video)

Pratite nas
Novi američki ambasador u Holandiji Piter Hekstra razbesneo je novinare te zemlje na konferenciji za štampu, gde je odbio da razjasni svoje izjave od pre dve godine kada je rekao da su muslimanski migranti u toj zemlji „spaljivali“ političare i stvorili „nebezbedne“ zone, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare predstavnici medija upitali su ambasadora Hekstru da li može da razjasni svoje komentare koje je izneo pre dve godine i da kaže da li je to bila laž i da li veruje u to što je tada rekao.

Njegov odgovor je bio da se već izvinio za svoje tvrdnje i izrazio kajanje, dodajući da neće više da se vraća na tu temu.

Tokom panel diskusije 2015. godine, koju je organizovao Centar za slobodu Dejvida Horvica, ambasador Hekstra je rekao da je „Islamski pokret došao do tačke gde su doveli Evropu u haos. Haos je u Holandiji — Automobili su spaljeni. Političari su spaljeni, i da, postoje nebezbedne zone u Holandiji“.

On je u decembru negirao da je takve izjave izneo navodeći da je holandska televizija iznela „netačne izjave“ i „lažne vesti“.

Kasnije, nakon što je snimak te njegove izjave objavljen, on je saopštio da žali zbog toga što je rekao i javno se izvinio zbog optuživanja holandske televizije za lažiranje njegovih tvrdnji.

Portparol Stejt departmenta Stiv Goldstin rekao je u četvrtak da američki ambasador u Holandiji oseća kajanje zbog pogrešnih tvrdnji koje je izneo 2015, kao i da se Stejt department ne slaže sa njima.

On je tada istakao da će Hekstra dati intervju jednoj holandskoj medijskoj kući u petak i da se očekuje da tada govori i o tom pitanju.

Piter Hekstra je rođen u Holandiji, ali je emigrirao u Sjedinjene Americke Države kao dete. Za američkog ambasadora u Holandiji imenovan je 11. decembra.

Britanska agencija navodi da su američki zvaničnici zaduženi za odnose sa medijima sprečili neke novinare na pres-konferenciji da ambasadoru postave dodatna pitanja o toj temi.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala