Tolstoj: Strani agenti biće i blogeri koji se finansiraju iz inostranstva

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPoslanici na zasedanju Državne dume Rusije
Poslanici na zasedanju Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj izjavio je da će u Rusiji kao medij strani agent biti smatrani, između ostalog, i blogeri koji dobijaju novac od stranih vlada, ako za to postoje odgovarajući dokazi.
Predsednik Saveta Federacija Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Ograničavanje rada ticaće se samo američkih medija

Pod dejstvo predloženih normi „potpašće bloger koji prima novac od strane vlade, na primer, preko fonda koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a prima novac za širenje informacija iz njihovih izvora“, izjavio je ruski poslanik na sastanku Odbora Državne dume Rusije za informacionu politiku, informacione tehnologije i komunikacije, na kojem je razmatran odgovarajući nacrt zakona.

„Radi se o fizičkim licima koja obavljaju delatnost kao mediji, gde između ostalog spadaju i blogeri, uz dokaz o inostranom finansiranju i znakovima koji ga izjednačavaju sa medijima stranim agentima“, precizirao je Tolstoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je početkom decembra Ministarstvu pravde Rusije da u registar uvede medije strane agente. Taj status može da dobije svaki strani medij koji se finansira ili dobija imovinu iz inostranstva. Zakon se neće odnositi na rad ruskih medija.

Mediji koji budu proglašeni za strane agente treba na odgovarajući način da obeležavaju materijale i predstavljaju izveštaje. Za grubo kršenje zakona Državna duma je predložila novčanu kaznu za pravna lica od 5 miliona, a za fizička 100.000 rubalja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala