Dodik: Gruzija uložila protest zbog Bibilova, pa šta (video)

© Sputnik / Tanja TrikićAnatolij Bibilov i Milorad Dodik
Anatolij Bibilov i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republika Srpska i Južna Osetija imaju slične sudbine i legitimno pravo da sarađuju, poručili su danas predsednici Srpske i Južne Osetije Milorad Dodik i Anatolij Bibilov posle sastanka u Banjaluci. Na informaciju da je Gruzija uložila protest BiH povodom posete Bibilova, Dodik je uzvratio: U redu! Pa šta?!

„Vlada Gruzije nije prijateljski nastrojena prema Republici Srpskoj, mi to znamo, a nismo ni mi prema njoj jer smatramo da je saradnja sa legitimnim republikama i narodima pristojna i normalna komunikacija. Očekivao sam da će nas pohvaliti a ne da će na taj način reagovati. Koliko znam, predsednik je u poseti Republici Srpskoj a ne BiH“, rekao je Dodik.

Biblov je dodao da smatra da treba razvijati odnose sa prijateljskim narodima, a da ne treba da traži ni od kog dozvolu, „tim pre ne od Gruzije koja je bukvalno nedavno uništavala narod Južne Osetije“.

Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov - Sputnik Srbija
Bibilov: Rusija najvažniji prijatelj Južne Osetije i Srpske

„Dobre odnose treba da razvijaju svi, uključujući i Gruziju koja je, recimo, apriori doskora bila protiv nas. Jer mi radimo ispravno“, rekao je predsednik Južne Osetije.

Dodik je istakao da je njegova dužnost da okupi oko Republike Srpske sve prijatelje, a mnogi su, kako je dodao, juče bili ovde na proslavi Dana Srpske. U tom kontekstu izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije, ali i lideru Slobodarske partije Austrije Hansu Kristijanu Štraheu, najavivši da će vrlo brzo posetiti vicekancelara Austrije. Prema rečima Dodika, i prisustvo ruskog ambasadora na proslavi govori dosta.

„Pozvani su i drugi, ali odlučili su kako su odlučili. Popisali smo to veoma dobro“, rekao je predsednik Srpske i ocenio da je to i nepristojno i nediplomatski.

Naveo je primer ambasadorke Švajcarske koja ne samo da nije došla nego je iznela mišljenje da u BiH treba da postoji jedan praznik. „To govori o tome koliko ona malo poznaje situaciju. Ja od nje uopšte nisam tražio mišljenje, ja sam je pozvao na ceremoniju“, rekao je on.

© Sputnik / Tanja TrikićAnatolij Bibilov i Milorad Dodik na sastanku
Anatolij Bibilov i Milorad Dodik na sastanku - Sputnik Srbija
Anatolij Bibilov i Milorad Dodik na sastanku

Bibilov je dodao da, koliko zna, ambasador Gruzije u Turskoj koji je i ambasador te zemlje u BiH, govori o BiH a ne o RS.

„Ja nisam došao u BiH, došao sam na praznik u RS. Ambasador možda nema tačne informacije gde se ja nalazim. Ja sam ovde“, rekao je predsednik Južne Osetije.

Govoreći sporazumu koji je potpisan, Dodik je rekao da je istorija Južne Osetije i Srpske slična i da u Banjaluci cene borbu za slobodu naroda Južne Osetije, koji ima kao i svi narodi suvereno pravo da odlučuje o svojoj sudbini. U tom pogledu možemo da sarađujemo tražeći zajedničke korake u budćnosti i rezultat toga je potpisan sporazum“, naveo je on. Bibilov je istakao da je u međunarodnom pravu najvažniji princip samoopredeljenja naroda koji treba da važi za sve a ne da bude selektivno primenjivan.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Da je Rusija devedesetih imala današnju snagu, položaj Srpske bi bio bolji (video)

„Predsednik i ja smo došli smo do zaključkada je nastanak i razvoj naših republika skoro pa identičan. Praktično se može reći da su naše republike kao bliznakinje. Imamo i ista viđenja i ocene događaja, a jednak nam je odnosi i prema našem strateškom partneru Ruskoj Federaciji i na toj čvrstoj osnovi obavezni smo da razvijamo odnose među našim republikama i narodima“, rekao je Bibilov.

Kako je pojasnio ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Zlatan Klokić, koji je i potpisao sporazum sa ministrom spoljnih poslova Južne Osetije Dmitrijem Medojevom, sporazum predviđa saradnju u oblasti ekonomije, sporta, kulture, obrazovanja i za sve oblasti koje mogu biti naknadno definisane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala