Ivancov: Pozdravljamo stav RS kada je u pitanju vojna neutralnost

© Sputnik / Aleksandar MilačićRuski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov
Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan Republike Srpske je praznik svih Srba, ocenjuje ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, koji ističe da Srpska i Rusija blisko sarađuju i da će tako biti i nadalje.

Ivancov u izjavi za Sputnjik na prijemu povodom 9. januara ističe da je to svakako veliki praznik za Srpsku, ali da ima i širi regionalni značaj.

„Nije slučajno što su danas i predsednik Milorad Dodik i predstavnik Srbije koji se obratio na svečanoj akademiji govorili o jedinstvu Srbije i Srba. Danas je praznik srpskog naroda“, primećuje ambasador.

Za odnose Rusije i Srpske kaže da su veoma bliski i tesni, podsećajući da se redovno sreću predsednik Dodik i predsednik RF Vladimir Putin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Da je Rusija devedesetih imala današnju snagu, položaj Srpske bi bio bolji (video)

„Imamo dobre trgovinsko-ekonomske, kulturne, sportske i druge veze. Veoma je dobro što se u poslednje vreme aktivno razvijaju veze Peterburga i Republike Srpske. Zaista se radi jako mnogo. Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma podržava legitimna prava Republike Srpske što se tiče njenih ovlašćenja u okviru BiH. Mi blisko sarađujemo i uveren sam da će se ta saradnja nastaviti i dalje“, kaže Ivancov.

Na pitanje mogu li se pritisci koje trpi Banjaluka objasniti delom i time što je Srpska proglasila vojnu neutralnost, ruski diplomata ukazuje na to da BiH nije član nijedne vojno-političke organizacije, ali da postoji jak pritisak da postane članica Severnoatlantske alijanse.

„To se zasad nije dogodilo, i mislim ni ne može da se dogodi bez saglasnosti svih naroda u BiH i bez toga da na to pristanu oba entiteta. A Republika Srpska je zauzela s tim u vezi sasvim jasnu poziciju, koju mi, naravno, pozdravljamo“, poručio je Petar Ivancov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala