Naoružanje u službi građana: Tramp povećava izvoz oružja

© Foto : Public DomainAmerički lovac F-35
Američki lovac F-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija predsednika SAD Donalda Trampa planira da uskoro počne sa realizacijom plana „kupi američko“, povećavanjem izvoza naoružanja u inostranstvo. Na ovaj način, šef države želi da ispuni svoje predizborno obećanje: da smanji trgovinski deficit sa drugim državama i poveća broj radnih mesta za Amerikance.
Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija
Kadirov: Zaustaviti ratno ludilo SAD

Kako javlja Rojters, Tramp namerava da saopšti svoj pristup o slabljenju pravila izvoza u februaru u kojem će učestvovati čitavo federalna vlada. To će olakšati stranim državama da kupuju oružje proizvedeno u SAD: od lovaca i dronova do vojnih brodova i artiljerije, saopštili su izvori agencije. Navedeno je da na ovakvu odluku administracije podstiče, između ostalog, pritisak od strane proizvođača oružja koji se svake godine suočavaju sa sve većom konkurencijom na svetskom tržištu od strane Kine i Rusije.

Predviđa se da će se slabljenje pravila izvoza naoružanja, uključujući i za američke saveznike van NATO-a, preliti u ugovore od više milijardi dolara i stvaranje mnogo radnih mesta. Kako navodi agencija, ovo će ići naruku korporacijama kao što su „Lokid Martin“ i „Boing“. Kako je saopštio izvor Rojtersa u Stejt departmentu, novi pristup će „dati partnerima SAD veće mogućnostu u podeli bremena osiguranja međunarodne bezbednosti“, i ići naruku vojno-industrijskom kompleksu SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala