VMRO–DPMNE protiv promene imena Makedonije

© AP Photo / Boris GrdanoskiPristalice VMRO-DPMNE
Pristalice VMRO-DPMNE - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi lider najveće opozicione stranke u Makedoniji VMRO–DPMNE Hristijan Mickovski izjavio je da se njegova partija protivi promeni ustavnog naziva države.

Mickovski je rekao da zasad niko nije pozvao VMRO–DPMNE da bude deo procesa za pronalaženje rešenja za ime Makedonije.

Zoran Zaev u Beogradu. - Sputnik Srbija
„Prekrštavanje“ Makedonije — koliko je Zaev spreman da popusti

U sinoćnjem intervjuu za MTV, on je dodao da nema nikakvu informaciju o tome šta se po tom pitanju dešava zvanično, ili nezvanično, prenela je MIA.

Grčki premijer Aleksis Cipras je nedavno rekao da je optimističan po tom pitanju, ali da je ostalo tek da se vide koraci druge strane (Skoplja).

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas je juče poručio da Atina želi da u ovoj godini reši višedecenijski spor u vezi sa imenom Bivše jugoslovenske republike Makedonije, ocenivši da će to doprineti dobrobiti celog Balkana.

„Mislim da će 2018. biti godina kada će spoljnopolitička pitanja, koja su decenijama zaglavljena u mulju, biti rešena. Svi ćemo doprineti dobrobiti celog Balkana“, rekao je Kocijas novinarima.

Istovremeno, u intervjuu za grčku televiziju „Alfa“ o pitanju imena govorio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Zaev, u prvom intervjuu za neki grčki medij, „potvrđuje nameru da doprinese pregovorima, uz uzajamne ustupke, po pitanju imena BJRM (Makedonije)“.

„Obraćajući se i narodu Grčke i narodu svoje zemlje, Zaev tvrdi da je u najvećem interesu obe zemlje da pronađu rešenje u prvoj polovini 2018“, dodaje TV „Alfa“.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala