Rusija: Pregovori između Seula i Pjongjanga početak razoružavanja poluostrva

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pregovori između Pjongjanga i Seula, koji su najavljeni za 9. januar u Južnoj Koreji mogu biti početak dijaloga o razoružavanju poluostrva, izjavio je šef komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Ruski senator je ocenio da su u pitanju izuzetno važni pregovori, iako su oni faktički posvećeni isključivo učešću severnokorejskih sportista na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama, budući da je reč o obnovi direktnog dijaloga između dve zemlje.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Istorijski korak: Dogovoren sastanak dve Koreje

Kosačov je ocenio da su severnokorejski zvaničnici dosad uvek odbijali bilo kakve kontakte sa svojim južnokorejskim kolegama, s obzirom na to da niko u Pjongjangu, kako su navodili, nije video smisao u tome da razgovara sa Seulom zbog njihovih izuzetno bliskih veza sa SAD.

„To što se pristup Pjongjanga promenio predstavlja znak da je prethodni kategorički stav Severne Koreje modernizovao — rađa se nada da će pored dijaloga o sportistima biti pokrenut i politički razgovor, pre svega kako bi se smanjile vojne tenzije u regionu“, istakao je Kosačov.

Nešto ranije su mediji saopštili da su se vlasti Severne i Južne Koreje dogovorile da naredne sedmice održe sastanak na višem nivou u demilitarizovanoj zoni.

Sastanak je najavljen za 9. januar, a glavne teme biće pripreme za predstojeće Zimske olimpijske igre, koje će biti održane u februaru u Južnoj Koreji.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije koje je pozdravilo spremnost Severne i Južne Koreje da se vrate dijalogu.

Kako je navedeno u saopštenju, Moskva se nada da će pozitivni trend biti poduprt konkretnim sporazumima u cilju postizanja dogovora na Korejskom poluostrvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala