Rusija upozorava SAD zbog Irana: Ne pokušavajte da se mešate!

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je upozorila Vašington da ne pokušava da se meša u unutrašnje poslova Irana, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i istovremeno je optužio SAD da žele da iskoriste postojeću situaciju kako bi podrile nuklearni sporazum sa Teheranom.

„Upozoravamo SAD da ne pokušavaju da se mešaju u unutrašnje poslove Islamske Republike Irana“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, protesti u Iranu su unutrašnja stvar „koja privlači pažnju međunarodne javnosti“.

Ajatolah Ali Homnei - Sputnik Srbija
Puklo i u Persiji: Čeka se odgovor vrhovnog vođe

„Ipak, uprkos brojnim pokušajima da se iskrivi suština onoga što se događa, siguran sam da će naš sused (Iran), zemlja koja nam je prijateljska, biti u stanju da prevaziđe tekuće teškoće kao snažna zemlja i pouzdan partner u rešavanju raznih problema, uključujući one koji se odnose na dalju primenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA — nuklearni sporazum)“, rekao je Rjabkov.

On je, takođe, ocenio da SAD namerno koriste situaciju u Iranu kako bi podrile održivost sporazuma, kojim je Teheran, u zamenu za ukidanje sankcija, odustao od razvoja svog nuklearnog programa.

„Sadašnja situacija u kojoj Vašington popušta iskušenju da iskoristi trenutak i pokrene nova pitanja u vezi sa JCPOA, svedoči o namernom pokušaju da se podrije privrženost globalne zajednice tom sporazumu“, ocenio je on.

Rjabkov je dodao i da rad Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nema nikakve veze sa unutrašnjim procesima u Iranu, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je ranije izjavila da će SAD pokrenuti inicijativu da u sedištima UN u Njujorku i Ženevi narednih dana bude održana debata o situaciji u Iranu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala