Abe: Bezbednosno okruženje najgore od Drugog svetskog rata

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaŠinzo Abe
Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da Severna Koreja nastavlja sa „provokacijama“ koje je ocenio kao „apsolutno neprihvatljive“.
Vladimir Putin i Šinzo Abe u Vijetnamu - Sputnik Srbija
Abe Putinu: Vladimire...

„Nije preterivanje ako se kaže da je bezbednosno okruženje Japana na najnižem nivou od Drugog svetskog rata“, izjavio je Abe na novogodišnjoj konferenciji za štampu.

„Jačanjem pritiska na Severnu Koreju, zajedno sa međunarodnom zajednicom, nameravam da učinim sve što mogu da bih rešio severnokorejsko nuklearno i raketno pitanje“, kazao je on. 

Kako je rekao, Japan računa na to da će nastaviti tesnu saradnju sa Rusijom i Kinom kako bi bilo rešeno nuklearno pitanje Korejskog poluostrva.

„Nastavićemo da izuzetno blisko sarađujemo sa Moskvom i Pekingom kako bi bilo rešeno pitanje Pjongjanga“, naglasio je Abe.

Japanski premijer je takođe istakao da će Japan nastaviti da jača svoj odbrambeni potencijal i to u svetlu porasta raketno-nuklearno pretnje iz Severne Koreje.

Abe, međutim, nije precizirao o kakvom naoružanju je reč, iako je poznato da je Japan nedavno najavio da će razmestiti američke PVO sisteme „Edžis ašor“ na severu i jugozapadu zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala