Tramp: Uhapsiti pomoćnicu Klintonove jer je slala poverljive informacije

© AFP 2023 / Brendan Smialowski / AFPHuma Abedin, pomoćnica nekadašnje državne sekretarke SAD Hilari Klinton
Huma Abedin, pomoćnica nekadašnje državne sekretarke SAD Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp pozvao je na hapšenje Hume Abedin, pomoćnice nekadašnje državne sekretarke Hilari Klinton, jer je koristila ličnu poštu kako bi slala poverljive informacije koje su sadržale lozinke vladinih elektronskih sistema.

Naime, kako je rekao, Abedinova je koristila elektronsku poštu servisa „Jahu“, koji je 2013. i 2014. godine bio hakovan, za slanje elektronske pošte Stejt departmenta, uključujući i lozinke državnih sistema.

Vid na zdanie Pentagona v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pentagon o hakerskoj krađi: Planovi iz rata na bezbednom

„Huma Abedin, glavna pomoćnica pokvarene Hilari, optužena je da je prekršila elementarna pravila bezbednosti – jednostavno je dala na poklon tajne lozinke stranim agentima. Setite se onih fotografija podmornica? Zatvor! Možda će Ministarstvo pravde početi nešto i da radi, kao što je to slučaj sa Komijem i ostalima“, napisao je Tramp na Tviteru.

Nešto kasnije su američke vlasti za hakovanje „Jahua“ optužili trojicu Rusa — Alekseja Belana, Dmitrija Dokučajeva i Igora Suščina — za koje se još i tvrdi da su zaposleni u ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Što se tiče Abedinove, za nju se smatra da je prekršila sva pravila bezbednosti jer je slala radnu poštu na svoj lični mejl nalog na „Jahuu“, pod izgovorom da joj je bilo „lakše da odštampa bilo kakav dokument sa lične pošte, nego što je to bio slučaj koristeći sistem DOS koji je zaštićen“.

Pored toga, saopšteno je i da je na svoj lični nalog na „Jahuu“ poslala sve lozinke sa poslovnog noutbuka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala