Ključni razlog zašto su Amerikanci naljutili ekstremiste na Kosovu

© AFP 2023 / PETER ANDREWS / REUTERS POOL Teroristi OVK- arhivska fotografija
Teroristi OVK- arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nisu Amerikanci „pritisli“ Prištinu da sarađuje sa Specijalnim sudom za zločine OVK, jer im je stalo do pravde za Srbe, već ne žele da dođu u poziciju da sud preuzmu UN.

Na koketiranje Prištine sa Specijalnim sudom za ratne zločine koje je počinio OVK nad Srbima i drugim nealbancima, bar za sada, stavljena je tačka. Saradnje će biti, najavio je ministar pravde Kosova Abelard Tahiri, jer je taj sud formiran promenama Ustava i zakona koje je usvojila Skupština Kosova i kosovske institucije.

Sud u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
EU Prištini: Sud za OVK je obaveza

Procesi će biti transparentni, u skladu sa normama ljudskih prava, dodao je on, ali tek pošto predsedništvo kosovske Skupštine nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice Parlamenta, na kojoj bi, na zahtev 43 poslanika, bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Ovo po rečima Darka Dimitrijevića, analitičara sa Kosova i Metohije, ne znači da su Albanci doživeli neko „prosvetljenje“, već da su na njih izvršile pritisak Amerika i Velika Britanija, da se mnogo ne igraju sa vatrom.

„Nesporno je da će oni morati da sarađuju sa novoformiranim sudom, a sve ono što se dešavalo proteklih dana jeste pokušaj da se sud ukine, jer se kosovski lideri plaše da će biti pred njim procesuirani. Ali, neko mora da odgovara za trgovinu organima i za sve monstruozne zločine koji su počinjeni tokom rata na Kosovu. Slobodno se može reći da je najveću ulogu odigrao američki i britanski ambasador“, kaže Dimitrijević.       

Brat Ramuša Haridinaja Daut - Sputnik Srbija
Daut Haradinaj: Prvo hapšenje za Specijalni sud aktiviraće OVK

Naš sagovornik ovome dodaje da je pritisak Zapada na Prištinu da ispoštuje Specijalni sud proizvod činjenice da su u međunarodnoj zajednici postali svesni da niko nije odgovarao za zločine koje je počinila teroristička OVK nad Srbima. On podseća da je to pokušano da se uradi i preko Euleksovih i Umnikovih sudova, ali da se nije došlo do pravde.

Međutim, da li je baš ovaj faktor bio presudan da Amerikanci toliko pritisnu Prištinu? Podsećanja radi, pre nego što je istekao rok za formiranje ovog kosovskog suda, EU je upozorila Hašima Tačija da, ukoliko ne formiraju sami ovaj sud, formiraće ga Ujedinjene nacije. To je za Tačija bila presudna rečenica, posle čega je usledio ukaz o formiranju suda. No, čim je realizacija počela, Tači je u javnost izašao sa pričom da ih je EU prevarila i da je potpis za formiranje suda dao pod pritiskom. Cela mašinerija, koja je posle toga pokrenuta, od pisanja peticije veterana OVK za ukidanje suda, pa do ideje da se na tom sudu procesuiraju i Srbi, bila je samo politički blef Prištine ne bi li izvukla neku krist od EU. Ipak, izjava brata kosovskog premijera Dauta Haradinaja, da će prve optužnice aktivirati OVK — ipak je bila kap koja je prelila čašu, što je podstaklo Ameriku da podsete Prištinu da ako ne budu dozvolili rad Specijalnog suda, lako bi u celu priču mogle da se umešaju Ujedinjene nacije.

Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Ili Specijalni sud ili Tribunal za zločine OVK

Da bi ovo moglo da se desi, za Sputnjik je potvrdio i Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava.

„Da bi rad suda prešao u ruke UN potrebno je doneti novu Rezoluciju, što bi za Albance bila još gora situacija, jer nova Rezolucija bi morala da prođe kroz Savet bezbednosti, isto kao što je osnovan i Haški tribunal svojevremeno. Hipotetički, ako bi se to desilo, to bi značilo da bi među sudijama mogle da budu i sudije iz Rusije i Kine“, kaže Mirović.

Upravo su ovu mogućnost u EU i SAD želeli da izbegnu od početka, jer bi u suprotnom izgubili kontrolu nad ovim sudom. Podsećanja radi, i ministar srpske policije Nebojša Stefanović pozvao je EU da se oglasi povodom najave da bi pre svega početak rada suda mogao da aktivira očito još „živu“ terorističku OVK. U organizaciji ratnih veterana takozvane OVK prikupljeno je više od 15.000 potpisa za ukidanje ovog suda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala