Gabrijel: Uvesti naoružane mirovnjake u Donbas

Pratite nas
Mirovnjaci UN treba da budu naoružani i da se nalaze na čitavoj teritoriji Donbasa. Nemačka i Francuska će raditi da se uvede „realna mirovna misija“, izjavio je na brifingu u Kijevu šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.
Gossekretarь SŠA Reks Tillerson i glava MID Rossii Sergeй Lavrov vo vremя peregovorov - Sputnik Srbija
Tilerson Lavrovu: Vratite se u Donbas

Prema rečima Gabrijela, u Donbas treba uvesti mirovnjake UN, ali će „obavezan uslov biti obnavljanje teritorijalne celovitosti Ukrajine“.

„To treba da bude naoružana i snažna mirovna misija UN, koja je na čitavoj okupiranoj teritoriji, a ne samo da čuva predstavnike OEBS-a i nalazi se samo na liniji razdvajanja, inače će to biti nova granica“, rekao je ministar.

On je uverio da Nemačka zajedno sa Francuskom i drugim partnerima u SB UN budu radili na tome da se „uvede realna mirovna misija“.

Konflikt na istoku Ukrajine — aktuelan i opasan

Nemačka ne smatra sukob na istoku Ukrajine zamrznutim, rekao je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel uoči leta za Kijev, saopštila je njegova služba za odnose sa javnošću.

„Za nas konflikt nije zamrznut i nije zaboravljen, on je aktuelan i veoma opasan“, rekao je Gabrijel.

U isto vreme, ministar smatra da je poslednja razmena zarobljenika u Donbasu i sporazum o primirju u period prazničnih dana „tračak nade“.

„Tako treba i dalje nastaviti“, rekao je Gabrijel, naglasivši da će nemačke vlasti nastaviti da rade na traženju puta koji će omogućiti da se vrati mir u Donbasu.

Kako je ranije saopštio predstavnik spoljnopolitičkog resora Nemačke Rajner Brojl, Gabrijel će posetiti Kijev, odakle će u četvrtak krenuti na liniju razdvajanja kod Marijupolja. On će razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom i predstavnicima posmatračke misije OEBS-a. Predmet razgovora sa ukrajinskom vladom će biti, između ostalog, kurs reformi, borba protiv korupcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala