Ruske rakete i brodovi na spisku najboljeg oružja godine

© Sputnik / Sergeй Kazak / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-18 Stilet
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-18 Stilet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki mediji sastavili su listu od pet najinteresantnijih tipova oružja u 2017. godini. Eksperti procenjuju proteklih 12 meseci kao „odličnu godinu za oružje“.
Raketa Cirkon - Sputnik Srbija
Naslednik sovjetskih raketa: „Cirkon“ opasnost za sve brodove

Sudeći po listu „Nešenal interest“ među najboljih pet vrsta oružja nalaze se i dva ruska proizvoda.

Analitičari su na listu najboljih „ubica“ stavili hipersoničnu raketu „Cirkon“. List navodi da „Cirkon“ može da razvije brzinu od 7.403 kilometra na sat i vrlo brzo uništava ciljeve. Iz tog razloga Velika Britanija već je izrazila zabrinutost za sudbinu svojih novih i skupih nosača aviona koji pomoću ruskih raketa možete da gađate „kao patke“.

Očigledno je supersonični „Cirkon“ zaista uplašio zapadne stručnjake. Radi se o tome da je još jedan tip ruskog naoružanja, koji je dospeo na listu, takođe povezan sa ovom raketom. Reč je o novim vojnim fregatama i korvetama koje su opremljene „Cirkonima“, što znači da čak i mali brodovi mogu da nanesu težak udarac protivniku.

„Ovo predstavlja problem za morske flote, između ostalog i za velike i skupe brodove kao što su nosači aviona“, piše „Nešenel interest“.

U prvih pet, prema američkom listu, ušli su i protivbrodna raketa dugog dometa LRASM, roj borbenih dronova od sto i više bespilotnih letilica i modernizovani tenk „Abrams“. Autori lista istakli su da je do modernizacije tog zastarelog oklopnog vozila dovela pojava novog ruskog tenka T-14 „Armata“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala