Aerodrom „Hitrou“: bizarna kolekcija stvari oduzetih od putnika (foto)

© REUTERS / Simon DawsonRoba zaplenjena od putnika na aerodromu Hitrou u Londonu
Roba zaplenjena od putnika na aerodromu Hitrou u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čizme od zmijske kože, preparati od želudačne kiseline azijskog medveda i ugrožene vrste južnoafričkih kaktusa samo su neke od stvari koje su putnici pokušali ilegalno da unesu u Englesku tokom 2017. godine.

Carina aerodroma u Londonu rešila je da javno pokaže stvari koje je zaplenila prošle godine na aerodromskom graničnom prelazu.

Trgovina ilegalnim robama je u porastu, sudeći po obimnoj zbirci aerodroma. Prema podacima grupe za praćenje i monitoring „Trafik“, broj lekova i preparata u čijem sastavu se nalaze „zabranjeni sastojci koji potiču od divljih životinja“, a koje su oduzeli organi EU, značajno su porasli u proteklih šest godina.

© REUTERS / Simon DawsonCipele od zmijske kože zaplenjene na aerodromu Hitrou u Londonu
Cipele od zmijske kože zaplenjene na aerodromu Hitrou u Londonu - Sputnik Srbija
Cipele od zmijske kože zaplenjene na aerodromu Hitrou u Londonu

Organi EU su saopštili o 952 zaplene proizvoda od kostiju, kože i drugih tkiva divljih životinja tokom 2016. godine (u 2011. godini, izvršene su 174 zaplene).

Ujedinjene nacije procenjuju da je vrednost tog nelegalnog svetskog tržišta poraslo na čak 3,4 milijarde dolara, prenosi „Dejli mejl“.

Među „trofejima“ zalenjenim na londonskom aerodromu „Hitrou“ bili su i lobanja makaki majmuna, koja se koristi kao ukras i ornament, paket „hodija“ preparata za smanjenje apetita, koji je zabranjen u Velikoj Britaniji, i staklena boca alkoholnog napitka u kojem je plutala kobra.

Posebno je depresivna bila zaplena posude pune osušenih morskih konjića. Jedanaest vrsta tih životinja je prepoznato kao ugroženo, a sve su zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (SITES).

U aerodromskoj prostoriji se našao i rog sajga antilope, koja se takođe smatra ugroženom vrstom. Populacija tih sisara smanjena je sa milion na 40.000 za deset godina. Sajga rogovi su cenjeni u kineskoj medicini kao antipiretik.

Prašak od kostiju tigra se takođe koristi kao dodatak lekovitim preparatima. Veoma je popularan u Kini, a zbog njega se ugroženi tigrovi pretvaraju u nedozvoljene medikamente.

© REUTERS / Simon DawsonFigurice od slonovače zaplenjene na aerodromu Hitrou u Londonu
Figurice od slonovače zaplenjene na aerodromu Hitrou u Londonu - Sputnik Srbija
Figurice od slonovače zaplenjene na aerodromu Hitrou u Londonu

Jedna od carinskih prostorija podseća na prodavnicu prepariranih životinja. Tu se mogu videti divlje mačke, krokodili, ptice grabljivice, glava mrkog medveda, slonovača, kože polarnog medveda, lakirana morska kornjača i, naravno, cipele izrađene od životinjskih koža i ukrasi od slonovače.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala