Napadač iz peterburškog supermarketa osuđen za teroristički napad

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaPripadnik policije na ulazu u prodavnicu "Perekrjostok" u Sankt Peterburgu
Pripadnik policije na ulazu u prodavnicu Perekrjostok u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražni komitet Rusije optužio je za teroristički napad lice uhapšeno za eksploziju 27. decembra u prodavnici „Perekrjostok“ u Sankt Peterburgu, saopštila je portparolka Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.
Eksplozija u supermarketu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Napadač iz Sankt Peterburga imao psihijatrijske probleme

„Muškarac se tereti da je počinio teroristički napad u jednom od supermarketa u gradu (član 205 Krivičnog zakona Ruske Federacije)“, rekla je Petrenkova.

Istraga je utvrdila da je optuženi namerno izradio i postavio eksplozivnu napravu domaće proizvodnje. Nedaleko od mesta eksplozije on je takođe sakrio i dve fleš-kartice na kojima se nalazila informacija o uzrocima počinjenog dela i fotografije eksplozivnog uređaja.

Istraga je poslala zahtev sudu za pritvaranje optuženog, dodala je Petrenkova.

„Tokom saslušanja on je takođe dao iskaz koji potvrđuje njegovo učešće u organizaciji i izvršenju krivičnog dela“, istakla je portparolka Istražnog komiteta. „Prema njegovim rečima, motiv za izvršenje krivičnog dela bila je mržnja prema organizatorima i učesnicima psiholoških treninga kojima je on ranije prisustvovao“.

Napadač u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Snimljen napadač iz Sankt Peterburga

Petrenkova je takođe navela da je optuženi od svoje 19. godine evidentiran u psihoneurološkom dispanzeru. „Uzimajući u obzir težinu počinjenog dela, kao i činjenicu da je optuženi bio na posmatranju u neuropsihijatrijskoj bolnici od svoje 19. godine i u skladu sa zahtevima zakona o krivičnom postupku, optuženom će biti određen forenzičko-psihijatrijski pregled kojim će biti utvrđen stepen njegove uračunljivosti“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, ekspertiza predviđa proučavanje mentalnog stanja ne samo u vreme izvršenja krivičnog dela, već i tokom dužeg prethodnog perioda. Zahvaljujući tome, biće moguće da se utvrde svi događaji i činjenice koji su uticali na zdravlje optuženog, istakla je Petrenkova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala