Iran: Strani agenti ubili ljude

© AP PhotoDemonstracije u Iranu
Demonstracije u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranska poluzvanična agencija „Mehr“ objavila je da je tokom noći ubijeno dvoje demonstranata na mitingu u okviru protesta koji su zahvatili Iran, a lokalni zvaničnik tvrdi da su nađeni dokazi umešanosti „neprijatelja revolucije“ i DAEŠ-a, kao i da su na demonstrante pucali „strani agenti“.
Iran, demonstracije - Sputnik Srbija
Haos na ulicama treći dan zaredom — šta se dešava u Iranu? (video)

AP navodi da demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, deluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsedničkih izbora.

Američka agencija prenosi da je agencija „Mehr“ javila da su se u gradu Dorudu u iranskoj pokrajini Lorestan demonstranti okupili na neprijavljenom mitingu koji se protegao duboko u noć, kao i da je prema tvrdnji predstavnika lokalnih vlasti ovo nelegalno okupljanje podstaklo sukobe u kojima je ubijeno dvoje učesnika protesta.

Rojters prenosi da je zamenik pokrajinskog guvernera Habibolah Hodžastehpur za iransku državnu televiziju izjavio da su na antivladine demonstrante pucali „strani agenti“, a ne policija.

„Nasilni sukobi izbili su u subotu na nelegalnim demonstracijama u Dorudu i nažalost dvoje ljudi je ubijeno. Nijedan metak policija i bezbednosne snage nisu ispalili. Pronašli smo dokaze umešanosti neprijatelja revolucije, Takfiri grupa i stranih agenata u ovom obračunu“, rekao je Hodžastehpur

Rojters objašnjava da se pojam „Takfiri“ odnosi na sunitske ekstremiste, a posebno na DAEŠ.

Palestinac na ruševinama svoje kuće i Gazi - Sputnik Srbija
Katastrofa za Bliski istok: Američki savez spreman — Iran ima ozbiljna leđa

Američki predsednik Donald Tramp podržao je proteste u Iranu i upozorio da „represivni režimi ne mogu da traju večno“.

„Ceo svet razume da dobri građani Irana žele promene i da se iranski lideri, osim američke vojne sile, najviše boje iranskih građana“, napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

On je u sledećem tvitu napisao da „represivni režimi ne mogu da traju večno“ i da će doći dan kada će građani Irana imati izbor.

„Svet gleda”, naveo je Tramp, prenosi Si-En-En.

U nekoliko većih iranskih gradova tokom vikenda održani se protesti, a vlasti su saopštile da je oko 50 osoba uhapšeno.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala